KĂ­nai vegĂĄn jiaozi fƑzve, tĂĄlalva egyszerƱ porcelĂĄntĂĄnyĂ©ron, zöldsĂ©ges töltelĂ©kkel

Kínai vegån zöldséges jiaozi

A kĂ­nai jiaozi nem csak hĂșssal, hanem szĂĄmos növĂ©nyi vĂĄltozatban is ismert – ezek közĂŒl a zöldsĂ©ges-vegĂĄn verziĂł az egyik legnĂ©pszerƱbb. Eredete a buddhista konyhĂĄhoz vezethetƑ vissza, ahol a hĂșsmentes Ă©tkezĂ©s hagyomĂĄnya Ă©vszĂĄzadokra nyĂșlik vissza. A vegĂĄn jiaozi lĂ©nyege, hogy a töltelĂ©k textĂșrĂĄja Ă©s Ă­ze is kielĂ©gĂ­tƑ legyen: a gomba szaftossĂĄga, a kĂĄposzta frissessĂ©ge Ă©s a sĂĄrgarĂ©pa Ă©dessĂ©ge tökĂ©letes egyensĂșlyt alkotnak. Ahogy a gombĂłcok lassan fƑnek, az illatuk azonnal meghozza az Ă©tvĂĄgyat. Könnyed, mĂ©gis laktatĂł fogĂĄs, amely egĂ©szsĂ©ges Ă©s Ă­zletes alternatĂ­vĂĄt kĂ­nĂĄl. Tipp: Ha extra Ă­zt szeretnĂ©l, pirĂ­thatod is a fƑtt jiaozikat kevĂ©s szezĂĄmolajon – Ă­gy kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl puha lesz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Liszt
⭕ 150 ml Víz
⭕ 150 g Káposzta
⭕ 1 db SĂĄrgarĂ©pa
⭕ 100 g Gomba
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 2 db Fokhagyma
⭕ 2 ek. Szójaszósz
⭕ 1 ek. Szezámolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze fokozatosan a vĂ­zzel, majd gyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ kis vizet. Fedd le Ă©s pihentesd 30 percig, hogy a tĂ©szta jĂłl nyĂșjthatĂł legyen.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha sima, rugalmas Ă©s nem ragad. A pihentetĂ©s segĂ­t a glutĂ©nnak ellazulni, Ă­gy könnyebb lesz nyĂșjtani.

    2

    A kĂĄposztĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt, gombĂĄt Ă©s ĂșjhagymĂĄt aprĂ­tsd nagyon finomra. A kĂĄposztĂĄt sĂłzd meg, hagyd ĂĄllni 10 percig, majd nyomkodd ki a levĂ©t. Ez megakadĂĄlyozza, hogy a töltelĂ©k elĂĄztassa a tĂ©sztĂĄt.

    A zöldségeket minél apróbbra vågd, hogy könnyebb legyen a tésztåba tölteni és formåzni a jiaozikat.

    3

    Egy serpenyƑben kevĂ©s szezĂĄmolajon pirĂ­tsd meg a gombĂĄt, sĂĄrgarĂ©pĂĄt, fokhagymĂĄt Ă©s gyömbĂ©rt. Add hozzĂĄ az ĂșjhagymĂĄt Ă©s a kinyomkodott kĂĄposztĂĄt, Ă­zesĂ­tsd szĂłjaszĂłsszal, Ă©s pĂĄrold pĂĄr percig. HƱtsd ki.

    A zöldsĂ©geket ne sĂŒsd tĂșl, csak pĂĄrold, hogy megƑrizzĂ©k a roppanĂłssĂĄgukat Ă©s a tĂĄpanyagaikat.

    4

    A pihentetett tĂ©sztĂĄt oszd 20-22 rĂ©szre. GolyĂłkkĂĄ formĂĄzd, majd egyesĂ©vel nyĂșjtsd ki vĂ©kony körlapokkĂĄ. A közepĂŒk legyen kissĂ© vastagabb, Ă­gy jobban bĂ­rjĂĄk a töltelĂ©ket.

    A kinyĂșjtott tĂ©sztalapokat tartsd nedves konyharuhĂĄval letakarva, hogy ne szĂĄradjanak ki, amĂ­g a többit nyĂșjtod.

    5

    TegyĂ©l egy teĂĄskanĂĄl töltelĂ©ket a közepĂ©re, hajtsd fĂ©lbe, Ă©s nyomd össze a szĂ©leket. HagyomĂĄnyosan redƑket is kĂ©szĂ­thetsz az egyik oldalon a klasszikus jiaozi forma Ă©rdekĂ©ben.

    Ha a tĂ©szta nem tapad, egy kevĂ©s vĂ­zzel nedvesĂ­tsd meg a szĂ©leit, mielƑtt összenyomnĂĄd.

    6

    Forralj vizet egy nagy fazĂ©kban. Tedd bele a jiaozikat, amikor a vĂ­z forr. Ha feljönnek a felszĂ­nre, fƑzd mĂ©g 3-4 percig. Óvatosan szƱrd le, majd tĂĄlald melegen szĂłjaszĂłsszal vagy mĂĄs vegĂĄn mĂĄrtogatĂłval.

    A jiaozikat akkor vedd ki a vĂ­zbƑl, ha feljöttek a felszĂ­nre Ă©s a tĂ©szta ĂĄttetszƑvĂ© vĂĄlt.