King’s Hawaiian édes kenyér frissen sütve

King’s Hawaiian bread - Hawaii édes kenyér

A King’s Hawaiian kenyér egy ikonikus édes kenyér, amely Hawaii gasztronómiájának egyik legismertebb darabja. Az eredeti recept portugál bevándorlók révén érkezett a szigetre, és az édes, vajas tésztájával gyorsan a helyiek kedvencévé vált. A különleges ízt az ananászlé és a vaj adja, ami lágy és könnyed textúrát biztosít a kenyérnek. Ma már világszerte ismert és népszerű péksütemény, amely tökéletesen illik szendvicsekhez, hamburgerekhez vagy önmagában fogyasztva egy kis vajjal megkenve.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
100 g Cukor
5 g
2 db Tojás
200 ml Ananászlé
50 g Vaj
5 ml Vanília kivonat
50 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos ananászlevet és a tejet, majd add hozzá a száraz élesztőt és egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    Fontos, hogy a folyadék langyos legyen, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, valószínűleg nem friss.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd keverd hozzá a maradék cukrot és a sót.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Add hozzá a tojásokat, az élesztős keveréket, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot, majd keverd össze egy spatulával.

    A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőzheti a tojásokat.

    4

    Kezdd el dagasztani a tésztát. Addig dolgozd, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).

    A dagasztás kulcsfontosságú a jó állag eléréséhez. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a kelést. Használhatsz enyhén meleg sütőt (kb. 30°C) is.

    6

    Formázz belőle egy nagy cipót vagy kisebb zsemléket, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.

    A zsemlék egyenletes méretűek legyenek, hogy egyenletesen süljenek.

    7

    Takard le ismét, és hagyd pihenni további 30 percig.

    Ez a második kelesztés segít még levegősebbé tenni a kenyeret.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a kenyeret 25-30 percig, amíg aranybarna lesz és puha marad.

    A sütési idő a kenyér méretétől függ. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve vagy zsemlékként tálald.

    A rácson hűlés megakadályozza, hogy a kenyér alja bepárásodjon.