Kiritanpo nabe sárgarépával és csirkehússal

Kiritanpo nabe sárgarépával

A Kiritanpo nabe egy klasszikus japán étel, amely Honsú szigetén különösen népszerű. A kiritanpo (rizses pálcikák) egyedi textúrájukkal és gazdag ízű alaplével a téli hónapokban különösen kellemes fogás. A leves alapját a sárgarépa és csirkehús adja, amelyet a friss zöldségekkel és a pirított rizses pálcikákkal tálalnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Kiritanpo (rizses pálcikák)
300 g Csirkehús (filé)
2 db Sárgarépa
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 g Gomba (shiitake vagy hasonló)
100 g Tépett káposzta
3 ek. Szójaszósz
2 ek. Mirin
750 ml Dashi alaplé
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsük elő az összes hozzávalót. A csirkehúst vágjuk fel kis darabokra, a sárgarépát pedig vágjuk vékony szeletekre. A gombát és a káposztát is aprítsuk fel.

    A zöldségeket és húsokat egyenlő méretű darabokra vágva biztosíthatjuk, hogy minden összetevő egyformán megpuhul.

    2

    Egy nagy fazékban öntsük bele a dashi alaplét, majd adjuk hozzá a szójaszószt és a mirint. Hozzuk forrásig.

    A dashi alaplé az ízesítés alapja, így fontos, hogy finoman fűszerezzük a levest.

    3

    Miután felforrt, adjuk hozzá a csirkehúst, és főzzük, amíg teljesen megpuhul (kb. 10-15 perc).

    A csirke gyorsan megpuhul, így ne főzzük túl, hogy ne veszítse el a szaftosságát.

    4

    Ezután jöhetnek a zöldségek: a sárgarépa, gomba és a káposzta. Főzzük őket további 10 percig.

    A zöldségeket frissen adjuk hozzá, hogy megőrizzék a roppanósságukat, és frissebb ízt adjanak a levesnek.

    5

    A kiritanpot (rizses pálcikákat) egy külön serpenyőben pirítsuk meg egy kis olívaolajon, amíg enyhén ropogósak nem lesznek.

    A pálcikák pirítása gazdagabb ízt ad a levesnek, és jobban felveszik a szószokat.

    6

    Miután minden megfőtt, adjuk hozzá a pirított kiritanpot a leveshez, és főzzük még 5-10 percig.

    A kiritanpo a főzés során magába szívja a leves ízét, így még gazdagabbá teszi az ételt.

    7

    Ízesítsük sóval és borssal, majd tálaljuk forrón.

    A végső ízesítés előtt kóstoljuk meg a levest, hogy minden összetevő íze egyensúlyban legyen.