Kitakata ramen áttetsző alaplével és vastag tésztával tálalva

Kitakata Ramen (vastag tészta, áttetsző alap)

A Kitakata ramen Japán egyik legnagyobb ramen tradícióját képviseli, és a Fukushima prefektúrában található Kitakata városából származik. Jellegzetessége a világos, áttetsző csirke alaplé, a szójaszószos ízesítés és a vastag, hullámos tészta. Ahogy a forró, enyhén szójás csirkealap gőze felszáll, és a tészta ruganyos textúrája megjelenik a tálban, a klasszikus japán ramenkonyha egyszerűsége és mélysége jelenik meg. Tipp: Az áttetsző alaplé titka a lassú, tiszta főzés – ne forrald, csak alacsony lángon gyöngyöztesd. A tésztát érdemes rövid ideig főzni, hogy megőrizze haraphatós állagát. Ez a ramen ideális választás azoknak, akik a tiszta, karakteres japán ízeket keresik – letisztult, mégis gazdag fogás, amely a klasszikus ramen-élményt adja vissza.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Ramen tészta (vastag, hullámos)
800 ml Áttetsző csirke alaplé
20 ml Szójaszósz
120 g Főtt sertésszelet
2 db Főtt tojás
50 g Menma (erjesztett bambuszrügy)
30 g Zöldhagyma
1 gerezd Fokhagyma
5 g Friss gyömbér
10 ml Szezámolaj
1 db Nori lap

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Szeleteld fel a főtt sertéshúst vékonyra, karikázd a zöldhagymát, reszeld le a gyömbért, zúzd össze a fokhagymát. A főtt tojásokat vágd félbe. Ha szükséges, a menmát öblítsd át hideg vízben.

    A hús vágásánál fontos, hogy a rostokkal szemben szeleteljük, így omlósabb lesz.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel az áttetsző csirke alaplevet. Amikor elkezd gyöngyözni, add hozzá a szójaszószt, gyömbért és fokhagymát. Főzd 5 percig, majd zárd el.

    A csirke alaplé helyett használhatsz dashi alaplevet is, ami jellegzetesebb japán ízt kölcsönöz a levesnek.

    3

    Külön főzd meg a vastag ramen tésztát a csomagolás szerint. Szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, majd keverd át kevés szezámolajjal, hogy ne tapadjon össze.

    A vastag tészta főzési ideje hosszabb lehet, mint a vékonyabb tésztáé. Ellenőrizd a csomagoláson található utasításokat.

    4

    Tedd a főtt tésztát mély tálakba. Öntsd rá a forró áttetsző alaplevet.

    A tálakat érdemes előmelegíteni, hogy a leves tovább maradjon meleg.

    5

    Helyezd a tészta tetejére a sertéshúst, a menmát, a fél tojásokat, szórd meg zöldhagymával, és díszítsd nori lappal. Végül locsold meg kevés szezámolajjal.

    A feltétek elrendezése is fontos a tálalásnál. Próbáld meg úgy elhelyezni őket, hogy esztétikus legyen.

    6

    Tipp: A Kitakata ramen jellegzetessége a tiszta, világos alaplé és a rugalmas, vastag tészta. Ne forrald túl az alapot, így megőrzi áttetszőségét és friss karakterét!

    A frissesség érdekében tálalás előtt készítsd el az alapot és a tésztát.