Illatos, forró almås cider bögrében

Klasszikus almĂĄs cider

A cider eredetileg az Ƒsi kelta Ă©s rĂłmai kultĂșrĂĄbĂłl szĂĄrmazik, ahol az almĂĄt erjesztettĂ©k, hogy egy enyhĂ©n alkoholos, frissĂ­tƑ italt hozzanak lĂ©tre. Az idƑk sorĂĄn az alma fƱszeres, forrĂł vĂĄltozata is elterjedt, kĂŒlönösen az angolszĂĄsz orszĂĄgokban, ahol a hideg tĂ©li estĂ©ken egy csĂ©sze meleg cider volt a tökĂ©letes tĂĄrs. Egy hideg tĂ©li estĂ©n nincs is jobb, mint egy pohĂĄr forrĂł almĂĄs cider, amely azonnal felmelegĂ­ti a testet Ă©s a lelket. A fahĂ©j, a szegfƱszeg Ă©s a vanĂ­lia tökĂ©letes harmĂłniĂĄt alkot az Ă©deskĂ©s almalĂ©vel, miközben a citrusossĂĄg kellemes frissessĂ©get kölcsönöz neki. A cider elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek titka a lassĂș melegĂ­tĂ©s, amely lehetƑvĂ© teszi, hogy a fƱszerek fokozatosan adjĂĄk ĂĄt aromĂĄikat, anĂ©lkĂŒl hogy elnyomnĂĄk az alma termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©t. Ha mĂ©g karakteresebb Ă­zt szeretnĂ©l, hagyd ĂĄllni pĂĄr ĂłrĂĄt melegedĂ©s utĂĄn, majd ĂșjramelegĂ­tve tĂĄlald. TökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepekre, csalĂĄdi összejövetelekre vagy egy nyugodt, bekuckĂłzĂłs estĂ©re.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 35 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 2 l AlmalĂ© (100%-os, szƱretlen)
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 2 db FahĂ©jrĂșd
⭕ 1 csipet Szerecsendió
⭕ 5 db SzegfƱszeg
⭕ 5 ml Vanília kivonat
⭕ 1 db Friss alma
⭕ 30 ml CitromlĂ©

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Öntsd az almalĂ©t egy nagy fazĂ©kba, majd kezdd el közepes lĂĄngon melegĂ­teni. Fontos, hogy ne forrald fel, csak lassan melegĂ­tsd, hogy az Ă­zek megfelelƑen összeĂ©rjenek.

    A legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben hasznĂĄlj 100%-os, hozzĂĄadott cukor nĂ©lkĂŒli almalevet.

    2

    Add hozzå a barnacukrot, és kevergesd, amíg teljesen feloldódik. Ez adja meg az ital mélyebb, karamellizålt édességét.

    Ha nincs barnacukrod, hasznålhatsz helyette mézet vagy juharszirupot is.

    3

    Dobd bele a fahĂ©jrudakat, a szegfƱszeget Ă©s a szerecsendiĂłt. Ezek az alapfƱszerek hozzĂĄk lĂ©tre a cider jellegzetes, melegĂ­tƑ Ă­zĂ©t.

    Ha nincs egĂ©sz szegfƱszeged, hasznĂĄlhatsz Ƒröltet is, de Ăłvatosan adagold, mert intenzĂ­v Ă­ze van.

    4

    Önts hozzĂĄ egy kevĂ©s vanĂ­lia kivonatot Ă©s a frissen facsart citromlevet, hogy az ital kiegyensĂșlyozottabb Ă©s frissebb legyen.

    A citromlĂ© segĂ­t kiemelni az alma Ă­zĂ©t Ă©s megakadĂĄlyozza, hogy a cider tĂșl Ă©des legyen.

    5

    A friss almåt vågd vékony szeletekre, majd add hozzå az italhoz. Ez nemcsak dekoratív, hanem az alma friss aromåjåt is kiemeli.

    Hasznålj keményebb, ropogós almafajtåt, mint példåul a Granny Smith vagy a Fuji.

    6

    Hagyd a cidert alacsony lĂĄngon melegedni kb. 20-30 percig, hogy az Ă­zek megfelelƑen összeĂ©rjenek. Ne hagyd forrni, mert a tĂșl magas hƑmĂ©rsĂ©klet elrontja a termĂ©szetes aromĂĄkat.

    Minél tovåbb hagyod melegedni a cidert, annål intenzívebbek lesznek az ízek.

    7

    SzƱrd le az italt, hogy eltĂĄvolĂ­tsd a fƱszereket Ă©s az alma darabokat. Ezt egy finom szƱrƑvel vagy gĂ©zdarabbal vĂ©gezheted el.

    A leszƱrt fƱszereket és almadarabokat kidobhatod, vagy felhasznålhatod mås receptekhez is.

    8

    Tålald forrón bögrékben, esetleg egy szelet friss almåval vagy egy kis fahéjjal a tetején díszítésként.

    Egy kevés tejszínhabbal vagy karamell szósszal is feldobhatod a cidert.