Klasszikus bisque, gazdag rákos leves, tejszínnel és friss petrezselyemmel tálalva

Klasszikus Bisque

A bisque egy klasszikus francia étel, amelyet hagyományosan rákból vagy tenger gyümölcseiből készítenek. A gazdag, krémes leves eredetileg a francia tengerparti régiókból származik, és a halászközösségek népszerű étke volt. Az alapja a rákfejek és héjak ízletes főzése, majd a leves sűrítése tejszínnel, hogy gazdag, sima textúrát kapjon. A bisque elkészítése türelmet igényel, de az ízek összeérnek és egy igazán ínycsiklandó ételt alkotnak. Ez a klasszikus recept tökéletes választás ünnepi alkalmakkor vagy egy különleges vacsorára.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Rák hús
2 ek. Vaj
1 db Hagyma
1 szál Póréhagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
1 db Sárgarépa
1 db Zeller
200 ml Fehér bor
800 ml Hal alaplé
200 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rák húsát előkészítjük: a héjat és a fejeket eltávolítjuk, és azokat félretesszük a leves alapléhez. A rák húsát apró darabokra vágjuk.

    A rák fejeket és héjat ne dobjuk el, mert azokból gazdag ízt adhatunk az alapléhez.

    2

    A vajat egy nagy lábasban hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát, póréhagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellert. Pároljuk őket 5-7 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Ne pirítsuk túl a zöldségeket, mert a cél a finom, édes aromák kioldása, nem a megégés.

    3

    Öntsük hozzá a fehérbort, és hagyjuk, hogy elpárologjon az alkoholtartalom, körülbelül 5 percig.

    A bor segít kiemelni a zöldségek és rákok ízét, így ne hagyjuk ki ezt a lépést!

    4

    Adjunk hozzá a hal alaplevet, és forraljuk fel. Miután felforrt, csökkentsük a hőt, és hagyjuk főzni 20-25 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A hosszú főzési idő alatt a leves gazdag és mély ízeket kap, így érdemes időt adni neki.

    5

    Miután a leves elkészült, szűrjük le, hogy eltávolítsuk a zöldségeket és a rákfejeket. A levest visszaöntjük a lábasba.

    A szűrés segít abban, hogy a bisque sima, krémes állagot kapjon.

    6

    Adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük tovább 5-10 percig, amíg a leves krémessé válik.

    A tejszín selymes textúrát ad a bisque-nak, így ne hagyd el ezt az összetevőt!

    7

    A rák húsát óvatosan tedd vissza a levesbe, és hagyd benne pár percig, hogy átmelegedjen.

    Ne főzd túl a rákot, hogy ne veszítse el a finom textúráját!

    8

    Tálalás előtt csepegtess egy kevés citromlevet a levesre, és szórd meg friss petrezselyemmel.

    A citromlé frissítő hatása és a petrezselyem színe tökéletesen kiegészíti a gazdag bisque ízét.