Klasszikus Dresdner Stollen tálalva

Klasszikus Dresdner Stollen

A Dresdner Stollen egy tradicionális német karácsonyi sütemény, amely hosszú történettel rendelkezik. Eredetileg Drezdából származik, és évszázadok óta készítik ünnepi alkalmakkor. A stollen eredetileg a karácsonyi étkezések egyik fő fogása volt, és a gazdag, fűszeres ízeivel igazi ünnepi hangulatot varázsolt az asztalra. Az évek során egyre népszerűbbé vált, és mára a karácsonyi sütemények királyává vált. A klasszikus Dresdner Stollen méz, fahéj, mazsola és mandula kombinációjával egy igazán finom, ínycsiklandó édességet ad, amely minden karácsonyi asztalon ott kell, hogy legyen.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 2 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
20 g Élesztő
250 ml Tej
100 g Cukor
1 csipet
1 tk. Fahéj
2 ek. Narancshéj
200 g Megsült vaj
200 g Szárított gyümölcs (pl. mazsola, kandírozott narancshéj)
100 g Mandula
50 ml Rum
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet az ideális.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, fahéjat, és narancshéjat egy nagy tálban keverjük össze.

    A narancshéjat reszelés után azonnal keverd a száraz hozzávalókhoz, hogy ne száradjon ki.

    3

    Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a rumot. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.

    A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, különben az élesztő nem fog megfelelően dolgozni. Ha kézzel gyúrod, ez a folyamat eltarthat 10-15 percig is.

    4

    A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.

    A tésztát nedves konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje. A sütőt előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.

    5

    A gyümölcsöket (mazsolát, kandírozott narancshéjat) és a mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.

    A mazsolát előtte áztasd rumba vagy forró vízbe, hogy puhább legyen.

    6

    A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.

    Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy a sütőben egyenletesebben süljön meg.

    7

    Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

    Ha a stollen teteje túl gyorsan barnulna, a fóliát korábban is ráteheted.

    8

    A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.

    A stollent hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így akár hetekig is eláll. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.