Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá egy csipet cukrot, és hagyjuk felfutni 10 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet az ideális.
A lisztet, cukrot, sót, fahéjat, és narancshéjat egy nagy tálban keverjük össze.
A narancshéjat reszelés után azonnal keverd a száraz hozzávalókhoz, hogy ne száradjon ki.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a megolvasztott vajat és a rumot. Keverjük össze, és gyúrjuk addig, amíg a tészta sima és rugalmas lesz.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem langyosan, különben az élesztő nem fog megfelelően dolgozni. Ha kézzel gyúrod, ez a folyamat eltarthat 10-15 percig is.
A tésztát fedjük le, és hagyjuk kelni meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg megduplázódik a térfogata.
A tésztát nedves konyharuhával takard le, hogy ne száradjon ki a teteje. A sütőt előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát kelni.
A gyümölcsöket (mazsolát, kandírozott narancshéjat) és a mandulát keverjük bele a megkelt tésztába, majd formáljuk meg a stollent. A tésztát hosszú, ovális formára alakítjuk, és a két végét kissé behajtjuk.
A mazsolát előtte áztasd rumba vagy forró vízbe, hogy puhább legyen.
A stollent tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk pihenni 30 percig.
Ez a pihentetés segít a tésztának, hogy a sütőben egyenletesebben süljön meg.
Előmelegített 180°C-os sütőben süssük 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz. Az utolsó 10 percben érdemes egy alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.
Ha a stollen teteje túl gyorsan barnulna, a fóliát korábban is ráteheted.
A kész stollent hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórjuk meg a tetejét.
A stollent hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban tárolhatod, így akár hetekig is eláll. Minél tovább áll, annál finomabb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.