Klasszikus gyoza, tálalva ropogósan

Klasszikus gyoza

A gyoza egy híres japán étel, amelyet eredetileg Kínából származó dumplingek ihlettek. A japán változat különösen népszerű az éttermekben és az utcai árusoknál. A gyoza tésztája finom, ropogós, míg a töltelék ínycsiklandó, gazdag ízű. Ez a klasszikus gyoza recept könnyen elkészíthető otthon, és a tészta kitűnően harmonizál a töltelékkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Gyoza tészta
250 g Darálthús (sertés vagy csirke)
150 g Káposzta
2 szál Zöldhagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Gyömbér
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 tk. Sót
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd apró darabokra, majd sózd meg és hagyd állni 10 percig, hogy kiengedje a levét. Ezután nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.

    A káposzta víztartalma csökkentheti a töltelék állagát, ezért fontos, hogy alaposan kinyomkodd.

    2

    A fokhagymát és a gyömbért apróra vágd fel, a zöldhagymát pedig finomra szeleteld.

    A friss fokhagyma és gyömbér remek ízeket ad a gyoza töltelékének.

    3

    A darálthúst keverd össze a káposztával, zöldhagymával, fokhagymával, gyömbérrel, szójaszószal, szezámolajjal, sóval és borssal.

    Az ízesítésnél tartsd szem előtt, hogy a szójaszósz sós, ezért a só mennyiségét ennek megfelelően adagold.

    4

    A gyoza tésztákat töltsd meg a húsos töltelékkel, majd hajtsd félbe őket, és a széleit szorosan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne szökjön ki a sütés során.

    A tészta széleinek alapos összenyomása segít, hogy a gyoza sütés közben megőrizze a formáját.

    5

    Egy serpenyőben hevíts egy kevés szezámolajat, majd a gyozákat oldalanként 2-3 percig süsd, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    A gyozákat érdemes először a szélükkel lefelé sütni, hogy a töltelék ne szökjön ki.

    6

    Miután a gyozák egyik oldala aranybarna lett, önts egy kis vizet a serpenyőbe (kb. 50 ml), majd lefedve párold 3-4 percig, hogy a gyozák megpuhuljanak.

    A párolás segít a tészta belsejének átsülésében anélkül, hogy túlzottan kiszáradna.

    7

    A kész gyozákat tálald melegen, egy kis szójaszósszal vagy ecetes mártással.

    A gyozák remekül passzolnak egy kis csípős ecetes szójaszószhoz, amely még ínycsiklandóbbá teszi őket.