Klasszikus momo gőzölt, hajtogatott tésztabatyuk tálalva mártogatóssal

Klasszikus momo

A momo eredete a Himalája vidékeire, különösen Tibetbe és Nepálba nyúlik vissza, ahol a hideg időjárásban meleg, tápláló ételekre van szükség. Eredetileg a tibeti konyha része volt, majd a nepáli gasztronómia vette át, ahol a mai napig az egyik legnépszerűbb street food fogásként ismert. Technikai tanács: a tészta rugalmassága kulcsfontosságú – mindig pihentesd, mielőtt nyújtod, hogy könnyebben formázható legyen. Ahogy a húsos batyuk gőzben megfőnek, a fűszerek illata lassan betölti a konyhát, megalapozva az étkezés hangulatát. Képzeld el, ahogy a frissen készült momo illata betölti a levegőt, miközben a család körbeüli az asztalt egy hűvös estén. Ez az étel ideális vacsorára vagy különleges hétvégi fogásként, akár mártogatóssal vagy csípős szósszal tálalva is tökéletes.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Finomliszt
150 ml Víz
1 tk.
250 g Darálthús (sertés vagy csirke)
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
10 g Gyömbér
2 db Zöldhagyma
1 ek. Napraforgóolaj
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd fokozatosan öntsd hozzá a vizet, miközben kézzel vagy fakanállal kevered. Addig gyúrd, míg sima, rugalmas tésztát nem kapsz. Takarva pihentesd 30 percig.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad a kézhez, de puha és könnyen nyújtható – szükség esetén adj hozzá egy kevés lisztet vagy vizet.

    2

    Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért és zöldhagymát vágd apróra. Keverd össze a darált hússal, add hozzá az olajat, sót és borsot. Jól dolgozd össze, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha van időd, hagyd a tölteléket a hűtőben pihenni 20-30 percig, így intenzívebb lesz az íze.

    3

    A tésztát oszd kisebb darabokra, majd nyújts belőlük kb. 8-10 cm átmérőjű, vékony korongokat. A széleit kicsit vékonyabbra nyújtsd, hogy könnyebb legyen formázni.

    Lisztezd a nyújtódeszkát, hogy a tészta ne ragadjon le – ha nagyon vékony, könnyen szakad, ezért óvatosan bánj vele!

    4

    Egy-egy tésztakorong közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket. A széleit hajtogasd körbe a töltelék körül, majd csípd össze a tetején vagy oldalán, hogy jól záródjon. Törekedj szimmetrikus formára.

    Ha nem zár jól a tészta, vizezd be enyhén az ujjad, és ezzel simítsd össze – így biztosan nem nyílik szét főzés közben.

    5

    Egy gőzölőbe (bambusz vagy fém) helyezd bele a momókat sütőpapírral bélelt aljra vagy olajjal vékonyan megkent rácsra. Gőzöld őket kb. 15 percig közepes hőfokon, amíg a tészta átlátszatlanná válik és átfő.

    Ne zsúfold túl a gőzölőt – hagyj helyet a momók között, hogy egyenletesen főjenek meg!