Klasszikus momo gƑzölt, hajtogatott tĂ©sztabatyuk tĂĄlalva mĂĄrtogatĂłssal

Klasszikus momo

A momo eredete a HimalĂĄja vidĂ©keire, kĂŒlönösen Tibetbe Ă©s NepĂĄlba nyĂșlik vissza, ahol a hideg idƑjĂĄrĂĄsban meleg, tĂĄplĂĄlĂł Ă©telekre van szĂŒksĂ©g. Eredetileg a tibeti konyha rĂ©sze volt, majd a nepĂĄli gasztronĂłmia vette ĂĄt, ahol a mai napig az egyik legnĂ©pszerƱbb street food fogĂĄskĂ©nt ismert. Technikai tanĂĄcs: a tĂ©szta rugalmassĂĄga kulcsfontossĂĄgĂș – mindig pihentesd, mielƑtt nyĂșjtod, hogy könnyebben formĂĄzhatĂł legyen. Ahogy a hĂșsos batyuk gƑzben megfƑnek, a fƱszerek illata lassan betölti a konyhĂĄt, megalapozva az Ă©tkezĂ©s hangulatĂĄt. KĂ©pzeld el, ahogy a frissen kĂ©szĂŒlt momo illata betölti a levegƑt, miközben a csalĂĄd körbeĂŒli az asztalt egy hƱvös estĂ©n. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vacsorĂĄra vagy kĂŒlönleges hĂ©tvĂ©gi fogĂĄskĂ©nt, akĂĄr mĂĄrtogatĂłssal vagy csĂ­pƑs szĂłsszal tĂĄlalva is tökĂ©letes.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 55 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g Finomliszt
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 250 g DarĂĄlthĂșs (sertĂ©s vagy csirke)
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 2 db Zöldhagyma
⭕ 1 ek. Napraforgóolaj
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tĂĄlba szitĂĄld bele a lisztet, add hozzĂĄ a sĂłt, majd fokozatosan öntsd hozzĂĄ a vizet, miközben kĂ©zzel vagy fakanĂĄllal kevered. Addig gyĂșrd, mĂ­g sima, rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz. Takarva pihentesd 30 percig.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha nem ragad a kĂ©zhez, de puha Ă©s könnyen nyĂșjthatĂł – szĂŒksĂ©g esetĂ©n adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet vagy vizet.

    2

    AmĂ­g a tĂ©szta pihen, kĂ©szĂ­tsd el a töltelĂ©ket. A vöröshagymĂĄt, fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt Ă©s zöldhagymĂĄt vĂĄgd aprĂłra. Keverd össze a darĂĄlt hĂșssal, add hozzĂĄ az olajat, sĂłt Ă©s borsot. JĂłl dolgozd össze, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    Ha van idƑd, hagyd a töltelĂ©ket a hƱtƑben pihenni 20-30 percig, Ă­gy intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze.

    3

    A tĂ©sztĂĄt oszd kisebb darabokra, majd nyĂșjts belƑlĂŒk kb. 8-10 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ, vĂ©kony korongokat. A szĂ©leit kicsit vĂ©konyabbra nyĂșjtsd, hogy könnyebb legyen formĂĄzni.

    Lisztezd a nyĂșjtĂłdeszkĂĄt, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le – ha nagyon vĂ©kony, könnyen szakad, ezĂ©rt Ăłvatosan bĂĄnj vele!

    4

    Egy-egy tĂ©sztakorong közepĂ©re tegyĂ©l egy teĂĄskanĂĄlnyi töltelĂ©ket. A szĂ©leit hajtogasd körbe a töltelĂ©k körĂŒl, majd csĂ­pd össze a tetejĂ©n vagy oldalĂĄn, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjon. Törekedj szimmetrikus formĂĄra.

    Ha nem zĂĄr jĂłl a tĂ©szta, vizezd be enyhĂ©n az ujjad, Ă©s ezzel simĂ­tsd össze – Ă­gy biztosan nem nyĂ­lik szĂ©t fƑzĂ©s közben.

    5

    Egy gƑzölƑbe (bambusz vagy fĂ©m) helyezd bele a momĂłkat sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt aljra vagy olajjal vĂ©konyan megkent rĂĄcsra. GƑzöld Ƒket kb. 15 percig közepes hƑfokon, amĂ­g a tĂ©szta ĂĄtlĂĄtszatlannĂĄ vĂĄlik Ă©s ĂĄtfƑ.

    Ne zsĂșfold tĂșl a gƑzölƑt – hagyj helyet a momĂłk között, hogy egyenletesen fƑjenek meg!