Klasszikus sertéshúsos bao bun étel tálalva

Klasszikus sertéshúsos bao bun

A bao bun, vagy más néven gőzgombóc Kínából származik, és már évszázadok óta a kínai konyha egyik alapdarabja. A klasszikus sertéshúsos változat különösen népszerű street food, amely puha tésztában tálalt, édeskés-fűszeres szójaszószos hússal készül. A gőzölgő tészták illata és a ragacsos, zamatos sertéshús találkozása egy falatban hozza el az ázsiai piacok hangulatát. A siker titka a tészta megfelelő kelesztése és a sertéshús lassú főzése, hogy szálaira essen szét. Érdemes előző nap elkészíteni a húst, mert másnap még ízesebb. Tökéletes választás hétvégi főzéshez, vendégváráshoz vagy ha egy kis street food hangulatra vágysz otthon. Bátran variálhatod csípős szósszal vagy savanyított zöldségekkel is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt (búzaliszt)
1 tk. Száraz élesztő
20 g Cukor
160 ml Langyos víz
300 g Sertéshús (lapocka, főzve, tépett)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Osztrigaszósz
1 ek. Barnacukor
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 tk. Fokhagyma (zúzott)
50 g Uborka (vékony szeletek)
1 db Újhagyma (apróra vágva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A bao bun tésztához keverd össze a lisztet, élesztőt, cukrot és langyos vizet egy nagy tálban. Gyúrd sima tésztává, majd letakarva keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A víz langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, hogy az élesztő megfelelően aktiválódjon. A tésztát alaposan gyúrd át, hogy rugalmas és sima legyen.

    2

    Ha megkelt, oszd 8-10 egyenlő részre, formázz belőlük ovális lapokat, majd hajtsd őket félbe. Helyezd sütőpapírra, és gőz fölött gőzöld 10-12 percig, amíg puhák és ruganyosak lesznek.

    A gőzöléshez használhatsz bambusz párolókosarat vagy egy fém szűrőt is. Ügyelj rá, hogy a víz ne érjen a sütőpapír aljához. A gőzölés során a bao bunok megduzzadnak és puhák lesznek.

    3

    A töltelékhez egy serpenyőben pirítsd meg a fokhagymát és a gyömbért kevés olajon, majd add hozzá a szójaszószt, osztrigaszószt és barnacukrot. Főzd össze, amíg szirupos mártás nem lesz.

    A fokhagymát és a gyömbért ne pirítsd túl, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak a mártásnak. A barnacukor helyett használhatsz mézet vagy juharszirupot is.

    4

    Add hozzá a főtt, tépett sertéshúst, és alaposan forgasd össze a szójaszószos keverékkel. Párold 5-8 percig, hogy az ízek összeérjenek és a hús átvegye a szósz állagát.

    A sertéshúst főzés helyett sütheted is, hogy ropogósabb legyen. A húst tépd szét villával, hogy könnyebben keveredjen a szósszal.

    5

    A megpuhult bao-kat óvatosan nyisd szét, és kanalazz bele egy adag ízesített sertéshúst. Ne töltsd túl, hogy könnyen lehessen enni és ne ázzon el a tészta.

    A bao-kat ne töltsd meg túl sok töltelékkel, mert akkor nehéz lesz őket enni. A töltelék mellé tehetsz savanyú káposztát vagy kimchit is.

    6

    Díszítsd a töltött bao-kat uborkaszeletekkel és apróra vágott újhagymával. Az uborka frissessége remekül ellensúlyozza a húsos szósz gazdagságát.

    Az uborka helyett használhatsz savanyított zöldségeket is. A bao-kat tálalhatod szójaszósszal vagy csípős szósszal.