Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a búzalisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy elkerüljük a csomósodást.
Add hozzá a száraz élesztőt, majd fokozatosan öntsd bele a vizet, miközben összegyúrod a tésztát.
A víz legyen langyos, de ne forró, mert az tönkreteheti az élesztőt. A vizet fokozatosan adagold, hogy ne legyen túl lágy a tészta.
Gyúrd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ne adj hozzá túl sok vizet egyszerre, mert akkor ragacsos lesz.
Takard le, és hagyd pihenni 30 percig.
A pihentetés alatt a tészta megkel és könnyebben nyújtható lesz. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőt légkeveréses fokozaton is bekapcsolhatod, ha van ilyen funkció.
Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd nyújtsd ki nagyon vékony, kb. 2 mm vastagságú lapokká.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Minél vékonyabbra nyújtod, annál ropogósabb lesz a kenyér.
Ha szeretnéd, szórd meg a tésztát szezámmaggal vagy lenmaggal, majd egy sodrófával finoman nyomkodd bele.
Más magvakkal is kísérletezhetsz, például napraforgómaggal vagy mákkal. A magvakat érdemes előtte megpirítani, hogy intenzívebb ízük legyen.
Egy villa vagy lyukasztó henger segítségével szúrj kis lyukakat a tészta felületére, hogy egyenletesen süljön.
A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon.
Süsd a kenyérlapokat 12-15 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
Figyeld a kenyérlapokat sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Hagyd teljesen kihűlni, majd törd kisebb darabokra és tálald vajjal vagy sajttal.
A kihűlt kenyér ropogósabb lesz. Légmentesen záródó dobozban tárolva hosszabb ideig megőrzi a frissességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.