Knafeh ashta krémmel, ropogós aranybarna tésztaréteggel és pisztáciás díszítéssel

Knafeh ashta krémmel

A knafeh eredete a Levante régióhoz, különösen Palesztinához és Libanonhoz köthető, ahol évszázadok óta fogyasztják ünnepi alkalmakkor. Ez a sütemény eredetileg vallási ünnepek idején készült, de ma már az egész Közel-Kelet egyik legismertebb édessége. Az ashta krémmel töltött változata különösen népszerű a modern városi konyhákban, ahol a hagyományos ízeket lágy, selymes töltelékkel ötvözik. A sikeres elkészítés titka a tészta megfelelő előkészítésében és a hőkezelés pontos időzítésében rejlik. Fontos technikai tanács: soha ne hagyjuk, hogy a krém teljesen kihűljön, mielőtt a felső tésztaréteget ráhelyeznénk – ez segít megőrizni az étel szerkezetét. Képzeld el, ahogy a knafeh aranyló színei és a meleg, pisztáciás aroma betölti a konyhát – egy pillanatra a közel-keleti bazárok szívében érezheted magad. Ez a recept tökéletes választás ünnepi desszertként, de akár egy különleges hétvégi ebéd édes zárásaként is megállja a helyét.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Kataifi tészta
150 g Olvasztott vaj
500 ml Tej
250 ml Tejszín
100 g Cukor
40 g Kukoricakeményítő
1 ek. Narancsvirágvíz
1 ek. Rózsavíz
30 g Pisztácia

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A kataifi tésztát kézzel óvatosan szétválasztjuk, hogy laza, szálas állagot kapjunk. Ezután egy tálba tesszük és egyenletesen elkeverjük az olvasztott vajjal.

    Ne nyomd össze a tésztát, mert így megtartja a ropogósságát sütés után.

    2

    Egy tapadásmentes formát vékonyan kivajazunk, majd a tészta felét belenyomkodjuk, hogy egyenletes alapot képezzen.

    Használj lapos poharat vagy spatulát a tészta lenyomásához, így egyenletesebb lesz.

    3

    Készítsd el az ashta krémet: egy lábasban keverd el a tejet, tejszínt, cukrot és kukoricakeményítőt. Folyamatos keverés mellett főzd sűrűre, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a narancsvirágvizet és rózsavizet.

    Fontos, hogy a krémet közepes lángon főzd, nehogy leégjen vagy csomós legyen.

    4

    A kihűlt krémet öntsd a tésztával bélelt formába, de ne érjen a forma széléig – hagyj helyet a tetejére kerülő tésztának.

    A krém töltés előtt legyen langyos, így nem áztatja el a tésztát.

    5

    A maradék kataifi tésztát egyenletesen oszlasd el a krém tetején, majd óvatosan nyomkodd le, hogy befedje azt.

    Ügyelj arra, hogy a tészta sehol se maradjon csupaszon – ez adja meg a ropogós kérget.

    6

    Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd 30-35 percig, míg aranybarnára nem sül a teteje.

    Sütés közben forgasd meg a tepsit, ha a sütőd nem egyenletesen süt.

    7

    Miután kihűlt, szórd meg finomra tört pisztáciával a tetejét, és szeletelve tálald.

    A pisztáciát előzőleg pirítsd meg száraz serpenyőben, hogy még intenzívebb legyen az íze.