Köfte kebab grillezett hĂșsgolyĂłk lapos kenyĂ©rrel, grillezett zöldsĂ©gekkel Ă©s joghurtos szĂłsszal

Köfte Kebab (FƱszeres HĂșsgolyĂłk)

A köfte kebab a török, arab Ă©s balkĂĄni konyhĂĄk egyik legismertebb darĂĄlt hĂșsos fogĂĄsa. A „köfte” kifejezĂ©s a perzsa eredetƱ „kĂŒfta” szĂłbĂłl szĂĄrmazik, ami \'darĂĄlt vagy zĂșzott\' jelentĂ©ssel bĂ­r. MĂĄr az OszmĂĄn Birodalom idejĂ©n is kedvelt Ă©tel volt, kĂŒlönfĂ©le rĂ©giĂłk eltĂ©rƑ fƱszerezĂ©ssel kĂ©szĂ­tettĂ©k. A köfte egyik titka a megfelelƑ arĂĄnyban kevert hĂșs, fƱszerek Ă©s hagyma, valamint az, hogy a golyĂłkat vagy pogĂĄcsĂĄkat jĂłl ĂĄtsĂŒssĂŒk anĂ©lkĂŒl, hogy kiszĂĄradnĂĄnak. TörökorszĂĄgban gyakran joghurttal, lapos kenyĂ©rrel Ă©s salĂĄtĂĄval kĂ­nĂĄljĂĄk. Tipp: A köfte akĂĄr nyĂĄrsra hĂșzva is elkĂ©szĂ­thetƑ, Ă­gy mĂ©g inkĂĄbb kebabszerƱ lesz. Egy klasszikus Ă©s gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ grillfogĂĄs, ami minden alkalommal siker!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g DarĂĄlt marhahĂșs vagy bĂĄrĂĄnyhĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 ek. Petrezselyem (apróra vágva)
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Ɛrölt pirospaprika
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 4 db Lapos kenyĂ©r
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 db Kaliforniai paprika
⭕ 1 db Lila hagyma
⭕ 200 g NatĂșr joghurt

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A darĂĄlt hĂșst egy nagy tĂĄlba tesszĂŒk, hozzĂĄadjuk a finomra vĂĄgott hagymĂĄt, zĂșzott fokhagymĂĄt, petrezselymet, valamint a fƱszereket. JĂłl összegyĂșrjuk. Tipp: Ha van idƑd, hagyd pihenni a hƱtƑben 30 percet, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek.

    A pihentetés mellett, ha egy kevés zsemlemorzsåt vagy reszelt kenyeret is adsz hozzå, a köfte szaftosabb marad.

    2

    A masszĂĄbĂłl diĂłnyi mĂ©retƱ golyĂłkat formĂĄlunk, majd enyhĂ©n lapĂ­tva hĂșspogĂĄcsĂĄvĂĄ alakĂ­tjuk. Tipp: Nedves kĂ©zzel dolgozz, Ă­gy nem ragad a massza.

    Ha tĂșl lĂĄgy a massza, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt vagy lisztet.

    3

    GrillrĂĄcson vagy grillserpenyƑben, közepes hƑmĂ©rsĂ©kleten, oldalankĂ©nt 3–4 percig sĂŒtjĂŒk, amĂ­g aranybarna kĂ©reg kĂ©pzƑdik rajtuk, belĂŒl pedig ĂĄtsĂŒlnek. Ne sĂŒsd tĂșl, hogy szaftos maradjon!

    A serpenyƑ legyen forrĂł, mielƑtt beleteszed a köftĂ©ket, hogy gyorsan kĂ©rget kapjanak Ă©s ne szĂĄradjanak ki. Ha grillen sĂŒtöd, olajozd be a rĂĄcsot.

    4

    A zöldségeket nagyobb darabokra vågjuk, majd enyhén olajozva grillen megpirítjuk. Tipp: A paradicsomot csak a végén add hozzå, mert hamar megpuhul.

    A zöldsĂ©geket elƑtte pĂĄcolhatod egy kevĂ©s olĂ­vaolaj, fokhagyma Ă©s fƱszernövĂ©nyek keverĂ©kĂ©ben, hogy mĂ©g Ă­zletesebbek legyenek.

    5

    A lapos kenyeret serpenyƑben vagy sĂŒtƑben megmelegĂ­tjĂŒk. A joghurtot önmagĂĄban vagy fokhagymĂĄval elkeverve mĂĄrtogatĂłsnak kĂ­nĂĄlhatjuk.

    A joghurtba keverhetsz aprĂłra vĂĄgott uborkĂĄt, mentĂĄt Ă©s egy kevĂ©s citromlevet is, hogy mĂ©g frissĂ­tƑbb legyen.

    6

    TĂĄlalĂĄs: a köftĂ©ket melegen kĂ­nĂĄljuk a grillezett zöldsĂ©gekkel, meleg kenyĂ©rrel Ă©s joghurtos szĂłsszal. SzĂłrd meg friss petrezselyemmel tĂĄlalĂĄs elƑtt.

    Egy kevĂ©s csĂ­pƑs paprika is jĂłl illik a köftĂ©hez, ha szereted a pikĂĄns Ă­zeket.