Kommissbrot német katonai kenyér frissen sütve

Kommissbrot - Német katonai kenyér

A kommissbrot egy hagyományos német katonai kenyér, amelyet eredetileg a hadsereg ellátására fejlesztettek ki a 19. században. Fő összetevője a rozsliszt, amely sűrű és tartós szerkezetet biztosít, így hosszú ideig friss marad. Az első világháborúban és más katonai konfliktusokban is alapvető élelmiszerként szolgált, mivel energiadús és könnyen szállítható volt. Ma már nemcsak katonák fogyasztják, hanem otthon is népszerű, különösen azok körében, akik szeretik a sűrű, rozsos kenyereket, melyek remek alapot adnak vajjal, sajtokkal vagy felvágottakkal történő tálalásra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Rozsliszt
250 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
500 ml Langyos víz
10 g
10 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a búzalisztet és a sót.

    A liszteket érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Egy kisebb tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Az ideális hőmérséklet kb. 30-35°C.

    3

    Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze egy kemény, de formázható tésztává.

    A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 10-15 percig, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor a kenyér száraz lesz.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni 2 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt előmelegítheted a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolhatod, és ott kelesztheted a tésztát. Fontos, hogy a sütő ne legyen túl meleg!

    5

    Gyúrd át a tésztát, majd formázz belőle egy hosszúkás veknit, és helyezd sütőpapírral bélelt kenyérformába.

    A tésztát finoman gyúrd át, hogy a nagy buborékok távozzanak belőle. A kenyérformát alaposan béleld ki sütőpapírral, hogy a kenyér ne ragadjon le.

    6

    Hagyd kelni további 30 percig.

    Ezt a második kelesztést is meleg helyen végezd.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a kenyeret 50-60 percig, amíg kemény, sötétbarna kérget kap.

    A sütő aljába tegyél egy hőálló edényt vízzel, hogy gőz keletkezzen a sütőben. Ez segít a kenyérnek szép, ropogós kérget kapni. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a kenyér ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve tálald.

    A kenyeret teljesen hagyd kihűlni, mielőtt szeleteled, mert melegen még könnyen morzsálódik.