Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, a búzalisztet és a sót.
A liszteket érdemes átszitálni, hogy a kenyér könnyebb és levegősebb legyen.
Egy kisebb tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Az ideális hőmérséklet kb. 30-35°C.
Öntsd az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze egy kemény, de formázható tésztává.
A tésztát alaposan gyúrd át, legalább 10-15 percig, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön. Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor a kenyér száraz lesz.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni 2 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd. A sütőt előmelegítheted a legalacsonyabb fokozatra, majd kikapcsolhatod, és ott kelesztheted a tésztát. Fontos, hogy a sütő ne legyen túl meleg!
Gyúrd át a tésztát, majd formázz belőle egy hosszúkás veknit, és helyezd sütőpapírral bélelt kenyérformába.
A tésztát finoman gyúrd át, hogy a nagy buborékok távozzanak belőle. A kenyérformát alaposan béleld ki sütőpapírral, hogy a kenyér ne ragadjon le.
Hagyd kelni további 30 percig.
Ezt a második kelesztést is meleg helyen végezd.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a kenyeret 50-60 percig, amíg kemény, sötétbarna kérget kap.
A sütő aljába tegyél egy hőálló edényt vízzel, hogy gőz keletkezzen a sütőben. Ez segít a kenyérnek szép, ropogós kérget kapni. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy a kenyér ne égjen meg. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve tálald.
A kenyeret teljesen hagyd kihűlni, mielőtt szeleteled, mert melegen még könnyen morzsálódik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.