Koreai kimchis mandu ropogós tésztåval tålalva

Koreai kimchis mandu

A kimchi a koreai konyha szimbĂłluma, amelyet Ă©vszĂĄzadok Ăłta fermentĂĄlt zöldsĂ©gek formĂĄjĂĄban fogyasztanak. A kimchis mandu a modern koreai street food egyik csillaga, amely a hagyomĂĄnyos mandu Ă©s a karakteres kimchi hĂĄzasĂ­tĂĄsĂĄbĂłl szĂŒletett. KĂŒlönösen nĂ©pszerƱ a tĂ©li idƑszakban, amikor a meleg, fƱszeres Ă­zek igazĂĄn jĂłl esnek. A mandu töltelĂ©kĂ©nek titka a jĂłl elƑkĂ©szĂ­tett kimchi: mindig nyomkodd ki, hogy a nedvessĂ©gtartalma ne ĂĄztassa el a tĂ©sztĂĄt. Tipp: hasznĂĄlhatsz Ă©rettebb, savanykĂĄsabb kimchit is, ha intenzĂ­vebb Ă­zĂ©lmĂ©nyre vĂĄgysz. Ez a recept kivĂĄlĂłan alkalmas barĂĄti összejövetelekre, koreai tĂ©mĂĄjĂș vacsorĂĄkra vagy akĂĄr egyszerƱ hĂ©tvĂ©gi kĂŒlönlegessĂ©gkĂ©nt. A csĂ­pƑs-savanykĂĄs töltelĂ©k Ă©s a ropogĂłs-puha tĂ©szta egyĂŒttese igazi koreai Ă­zbombĂĄvĂĄ teszi a mandut.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 20 db Mandu tĂ©sztalap
⭕ 150 g Kimchi
⭕ 200 g DarĂĄlt sertĂ©shĂșs
⭕ 100 g Tofu
⭕ 2 db Újhagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 10 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 ek. Szójaszósz
⭕ 1 ek. Szezámolaj
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 100 ml Víz
⭕ 1 ek. NövĂ©nyi olaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    A kimchit aprĂ­tsd finomra, majd egy konyharuhĂĄban nyomkodd ki, hogy a felesleges folyadĂ©k eltĂĄvozzon. Ez megakadĂĄlyozza, hogy a töltelĂ©k tĂșl nedves legyen.

    A kimchi savanyĂșsĂĄga Ă­zlĂ©s szerint ĂĄllĂ­thatĂł azzal, hogy mennyire alaposan nyomkodod ki a levĂ©t. Ha kevĂ©sbĂ© savanyĂșan szereted, alaposabban nyomkodd ki.

    2

    A tofut morzsold szĂ©t, majd konyharuhĂĄval nyomkodd ki a nedvessĂ©get. Ez fontos lĂ©pĂ©s, hogy a mandu ne legyen tĂșl lĂĄgy vagy pĂ©pes ĂĄllagĂș.

    A tofu minél szårazabb, annål jobb lesz a töltelék ållaga. Hasznålhatsz extra kemény tofut is, ami kevesebb vizet tartalmaz.

    3

    Az ĂșjhagymĂĄt karikĂĄzd fel, a fokhagymĂĄt Ă©s a gyömbĂ©rt reszeld le. Egy tĂĄlban keverd össze a darĂĄlt hĂșst, kimchit, tofut, ĂșjhagymĂĄt, fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt, szĂłjaszĂłszt, szezĂĄmolajat, sĂłt Ă©s borsot. Alaposan dolgozd össze a masszĂĄt.

    A kimchi Ă­ze dominĂĄns, ezĂ©rt kĂłstold meg a töltelĂ©ket, Ă©s szĂŒksĂ©g szerint igazĂ­tsd a fƱszerezĂ©st. Ha tĂșl savanyĂș, adj hozzĂĄ egy kis cukrot.

    4

    Minden mandu tésztalap közepére tegyél egy teåskanålnyi tölteléket. Nedvesítsd be a szélét vízzel, hajtsd félbe, majd csipkézd össze, hogy jól zåródjon. Figyelj arra, hogy a töltelék ne szivårogjon ki.

    A tĂ©szta szĂ©leit alaposan nedvesĂ­tsd be vĂ­zzel, hogy jĂłl összeragadjanak. A csipkĂ©zĂ©s nem csak dekoratĂ­v, de segĂ­t a lezĂĄrĂĄsban is. Ha a tĂ©szta szakad, hasznĂĄlj egy kis lisztet a gyĂșrĂłdeszkĂĄn.

    5

    Egy tapadĂĄsmentes serpenyƑben forrĂłsĂ­ts fel egy evƑkanĂĄl növĂ©nyi olajat. Tedd bele a mandukat Ă©s sĂŒsd 2-3 percig, amĂ­g az aljuk aranybarna nem lesz.

    A serpenyƑ legyen elĂ©g forrĂł, hogy a manduk alja gyorsan megpiruljon, de ne Ă©gesd meg. A tapadĂĄsmentes serpenyƑ elengedhetetlen, hogy ne ragadjanak le.

    6

    Önts a serpenyƑbe 100 ml vizet, fedd le, Ă©s pĂĄrold 5-6 percig, amĂ­g a vĂ­z elpĂĄrolog. EzĂĄltal a tĂ©szta megpuhul, a belseje pedig ĂĄtfƑ.

    A vĂ­z mennyisĂ©ge fĂŒgg a serpenyƑ mĂ©retĂ©tƑl Ă©s a hƑfoktĂłl. Figyeld, hogy a vĂ­z elpĂĄrologjon, de a manduk ne Ă©gjenek le. Ha szĂŒksĂ©ges, csökkentsd a hƑfokot.

    7

    MiutĂĄn a vĂ­z elpĂĄrolgott, vedd le a fedƑt, Ă©s sĂŒsd mĂ©g 1-2 percig, hogy az alja Ășjra ropogĂłs legyen. Ez adja meg a klasszikus textĂșrĂĄt.

    Ebben a szakaszban figyelj oda, mert a manduk könnyen leĂ©ghetnek. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s olajat a serpenyƑbe.

    8

    TĂĄlald szĂłjaszĂłszos vagy csĂ­pƑs mĂĄrtogatĂłval. SzĂłrd meg aprĂ­tott ĂșjhagymĂĄval vagy pirĂ­tott szezĂĄmmaggal a tĂĄlalĂĄs elƑtt a mĂ©g autentikusabb Ă­zĂ©lmĂ©nyĂ©rt.

    A szezåmmag pirítva még intenzívebb ízt ad. A mårtogatóshoz keverhetsz egy kis ecetet is a szójaszószba.