Koreai kimchis mandu ropogós tésztával tálalva

Koreai kimchis mandu

A kimchi a koreai konyha szimbóluma, amelyet évszázadok óta fermentált zöldségek formájában fogyasztanak. A kimchis mandu a modern koreai street food egyik csillaga, amely a hagyományos mandu és a karakteres kimchi házasításából született. Különösen népszerű a téli időszakban, amikor a meleg, fűszeres ízek igazán jól esnek. A mandu töltelékének titka a jól előkészített kimchi: mindig nyomkodd ki, hogy a nedvességtartalma ne áztassa el a tésztát. Tipp: használhatsz érettebb, savanykásabb kimchit is, ha intenzívebb ízélményre vágysz. Ez a recept kiválóan alkalmas baráti összejövetelekre, koreai témájú vacsorákra vagy akár egyszerű hétvégi különlegességként. A csípős-savanykás töltelék és a ropogós-puha tészta együttese igazi koreai ízbombává teszi a mandut.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
560 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Mandu tésztalap
150 g Kimchi
200 g Darált sertéshús
100 g Tofu
2 db Újhagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 csipet
1 csipet Bors
100 ml Víz
1 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A kimchit aprítsd finomra, majd egy konyharuhában nyomkodd ki, hogy a felesleges folyadék eltávozzon. Ez megakadályozza, hogy a töltelék túl nedves legyen.

    A kimchi savanyúsága ízlés szerint állítható azzal, hogy mennyire alaposan nyomkodod ki a levét. Ha kevésbé savanyúan szereted, alaposabban nyomkodd ki.

    2

    A tofut morzsold szét, majd konyharuhával nyomkodd ki a nedvességet. Ez fontos lépés, hogy a mandu ne legyen túl lágy vagy pépes állagú.

    A tofu minél szárazabb, annál jobb lesz a töltelék állaga. Használhatsz extra kemény tofut is, ami kevesebb vizet tartalmaz.

    3

    Az újhagymát karikázd fel, a fokhagymát és a gyömbért reszeld le. Egy tálban keverd össze a darált húst, kimchit, tofut, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, szójaszószt, szezámolajat, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze a masszát.

    A kimchi íze domináns, ezért kóstold meg a tölteléket, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést. Ha túl savanyú, adj hozzá egy kis cukrot.

    4

    Minden mandu tésztalap közepére tegyél egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a szélét vízzel, hajtsd félbe, majd csipkézd össze, hogy jól záródjon. Figyelj arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki.

    A tészta széleit alaposan nedvesítsd be vízzel, hogy jól összeragadjanak. A csipkézés nem csak dekoratív, de segít a lezárásban is. Ha a tészta szakad, használj egy kis lisztet a gyúródeszkán.

    5

    Egy tapadásmentes serpenyőben forrósíts fel egy evőkanál növényi olajat. Tedd bele a mandukat és süsd 2-3 percig, amíg az aljuk aranybarna nem lesz.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a manduk alja gyorsan megpiruljon, de ne égesd meg. A tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen, hogy ne ragadjanak le.

    6

    Önts a serpenyőbe 100 ml vizet, fedd le, és párold 5-6 percig, amíg a víz elpárolog. Ezáltal a tészta megpuhul, a belseje pedig átfő.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a hőfoktól. Figyeld, hogy a víz elpárologjon, de a manduk ne égjenek le. Ha szükséges, csökkentsd a hőfokot.

    7

    Miután a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és süsd még 1-2 percig, hogy az alja újra ropogós legyen. Ez adja meg a klasszikus textúrát.

    Ebben a szakaszban figyelj oda, mert a manduk könnyen leéghetnek. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés olajat a serpenyőbe.

    8

    Tálald szójaszószos vagy csípős mártogatóval. Szórd meg aprított újhagymával vagy pirított szezámmaggal a tálalás előtt a még autentikusabb ízélményért.

    A szezámmag pirítva még intenzívebb ízt ad. A mártogatóshoz keverhetsz egy kis ecetet is a szójaszószba.