Korean Bulgogi Bao szĂłjaszĂłszos marhahĂșssal

Korean Bulgogi Bao – szĂłjaszĂłszos pĂĄcolt marhahĂșs

A bulgogi a koreai konyha egyik legismertebb hĂșsos Ă©tele, mely szĂł szerint „tƱz feletti hĂșs”-t jelent. Eredetileg nyĂĄrson sĂŒtöttĂ©k, mĂĄra pedig serpenyƑben vagy grillen kĂ©szĂ­tik. A szĂłjaszĂłszos, Ă©deskĂ©s pĂĄc Ă©s a vĂ©konyra szeletelt marhahĂșs tökĂ©letesen harmonizĂĄl egymĂĄssal. Ahogy a pĂĄcolt marhahĂșs karamellizĂĄlĂłdik a serpenyƑben, Ă©s a szezĂĄmolaj illata betölti a konyhĂĄt, egy autentikus koreai vacsora hangulata szĂŒletik meg. A recept lĂ©nyege a pĂĄc – a körte nem csak Ă­zt ad, hanem termĂ©szetesen puhĂ­tja a hĂșst. Ne hagyd ki, ha igazĂĄn omlĂłs vĂ©geredmĂ©nyt szeretnĂ©l! A bucit pĂĄrolĂĄs utĂĄn Ă©rdemes azonnal felhasznĂĄlni, kĂŒlönben könnyen kiszĂĄrad. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs gyors vacsorĂĄra, barĂĄti összejövetelekre vagy tematikus koreai estekre. VegetĂĄriĂĄnus vĂĄltozathoz hasznĂĄlj tofu szeleteket vagy szejtĂĄnt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 Ăłra 30 perc
2724 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 20 g Cukor
⭕ 5 g SzĂĄrazĂ©lesztƑ
⭕ 5 g Só
⭕ 150 ml Víz
⭕ 500 g MarhahĂșs (lapocka)
⭕ 60 ml Szójaszósz
⭕ 20 g Barnacukor
⭕ 50 g Körte
⭕ 10 g Fokhagyma
⭕ 10 g GyömbĂ©r
⭕ 10 ml Szezámolaj
⭕ 40 g Újhagyma
⭕ 5 g Szezámmag

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, cukrot, Ă©lesztƑt Ă©s sĂłt. Öntsd hozzĂĄ a langyos vizet, majd alaposan gyĂșrd össze, amĂ­g sima, rugalmas tĂ©sztĂĄt kapsz. Tipp: ha tĂșl szĂĄraz, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet, ha tĂșl ragacsos, kevĂ©s liszt segĂ­thet.

    A liszt minƑsĂ©ge befolyĂĄsolja a tĂ©szta ĂĄllagĂĄt. HasznĂĄlj jĂł minƑsĂ©gƱ, magas sikĂ©rtartalmĂș lisztet.

    2

    Letakarva keleszd a tĂ©sztĂĄt meleg helyen legalĂĄbb 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, mĂ­g duplĂĄjĂĄra nƑ. Tipp: ha hƱvös a konyha, tedd a tĂĄlat a sĂŒtƑbe, csupĂĄn a vilĂĄgĂ­tĂĄst bekapcsolva – a hƑ segĂ­ti a kelĂ©st.

    A tĂ©szta kelesztĂ©sĂ©hez a legjobb hƑmĂ©rsĂ©klet 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, hasznĂĄlhatsz kelesztƑ tĂĄlat is.

    3

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 rĂ©szre. FormĂĄzz belƑlĂŒk ovĂĄlis korongokat, hajtsd Ƒket fĂ©lbe, sĂŒtƑpapĂ­rral elvĂĄlasztva helyezd Ƒket pĂĄrolĂłba, Ă©s pihentesd 15 percig. EzutĂĄn pĂĄrold közepes lĂĄngon 10-12 percig. Tipp: a fedƑt ne nyisd ki közben, mert a gƑz hirtelen tĂĄvozĂĄsa összeeshet a bucit.

    A pårolåsnål figyelj, hogy a víz ne érje a bucikat. Hasznålj pårolóbetétet vagy bambusz pårolót.

    4

    A marhahĂșst szeleteld nagyon vĂ©kony csĂ­kokra. Egy keverƑtĂĄlban keverd össze a szĂłjaszĂłszt, barnacukrot, reszelt körtĂ©t, aprĂ­tott fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt Ă©s szezĂĄmolajat. Forgasd bele a hĂșst Ă©s pĂĄcolt 30 perctƑl akĂĄr 1 ĂłrĂĄn ĂĄt. Tipp: a körte termĂ©szetes enzimei puhĂ­tjĂĄk a hĂșst.

    A hĂșs pĂĄcolĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlhatsz zipzĂĄras zacskĂłt is, Ă­gy egyenletesebben Ă©ri a pĂĄc.

    5

    ForrĂłsĂ­ts fel egy serpenyƑt, Ă©s nagy lĂĄngon pirĂ­tsd meg a bepĂĄcolt marhahĂșst, amĂ­g karamellizĂĄlĂłdik Ă©s ĂĄtsĂŒl. Ne zsĂșfold tĂșl a serpenyƑt, kĂŒlönben fƑni kezd. Tipp: dolgozz adagokban, hogy piruljon, ne pĂĄrolĂłdjon.

    A serpenyƑnek nagyon forrĂłnak kell lennie, hogy a hĂșs gyorsan piruljon Ă©s ne szĂĄradjon ki.

    6

    Az ĂșjhagymĂĄt szeleteld vĂ©konyra. A tĂĄlalĂĄshoz nyisd szĂ©t a bucikat, töltsd meg a sĂŒlt bulgogival, szĂłrd meg friss ĂșjhagymĂĄval Ă©s kevĂ©s szezĂĄmmaggal.

    A bucikba tehetsz mås zöldségeket is, példåul uborkåt, sårgarépåt vagy salåtåt.

    7

    TĂĄlald melegen. Tipp: kĂ­nĂĄlhatod mellĂ© plusz szĂłjaszĂłszt vagy csĂ­pƑs szĂłszt is az extra Ă­zĂ©rt.

    A bulgogi mellé kínålhatsz kimchit vagy mås koreai köretet is.