Korean Bulgogi Bao szójaszószos marhahússal

Korean Bulgogi Bao – szójaszószos pácolt marhahús

A bulgogi a koreai konyha egyik legismertebb húsos étele, mely szó szerint „tűz feletti hús”-t jelent. Eredetileg nyárson sütötték, mára pedig serpenyőben vagy grillen készítik. A szójaszószos, édeskés pác és a vékonyra szeletelt marhahús tökéletesen harmonizál egymással. Ahogy a pácolt marhahús karamellizálódik a serpenyőben, és a szezámolaj illata betölti a konyhát, egy autentikus koreai vacsora hangulata születik meg. A recept lényege a pác – a körte nem csak ízt ad, hanem természetesen puhítja a húst. Ne hagyd ki, ha igazán omlós végeredményt szeretnél! A bucit párolás után érdemes azonnal felhasználni, különben könnyen kiszárad. Ideális választás gyors vacsorára, baráti összejövetelekre vagy tematikus koreai estekre. Vegetáriánus változathoz használj tofu szeleteket vagy szejtánt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
2724 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
20 g Cukor
5 g Szárazélesztő
5 g
150 ml Víz
500 g Marhahús (lapocka)
60 ml Szójaszósz
20 g Barnacukor
50 g Körte
10 g Fokhagyma
10 g Gyömbér
10 ml Szezámolaj
40 g Újhagyma
5 g Szezámmag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, cukrot, élesztőt és sót. Öntsd hozzá a langyos vizet, majd alaposan gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. Tipp: ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, kevés liszt segíthet.

    A liszt minősége befolyásolja a tészta állagát. Használj jó minőségű, magas sikértartalmú lisztet.

    2

    Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen legalább 1 órán át, míg duplájára nő. Tipp: ha hűvös a konyha, tedd a tálat a sütőbe, csupán a világítást bekapcsolva – a hő segíti a kelést.

    A tészta kelesztéséhez a legjobb hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, használhatsz kelesztő tálat is.

    3

    A megkelt tésztát oszd 8 részre. Formázz belőlük ovális korongokat, hajtsd őket félbe, sütőpapírral elválasztva helyezd őket párolóba, és pihentesd 15 percig. Ezután párold közepes lángon 10-12 percig. Tipp: a fedőt ne nyisd ki közben, mert a gőz hirtelen távozása összeeshet a bucit.

    A párolásnál figyelj, hogy a víz ne érje a bucikat. Használj párolóbetétet vagy bambusz párolót.

    4

    A marhahúst szeleteld nagyon vékony csíkokra. Egy keverőtálban keverd össze a szójaszószt, barnacukrot, reszelt körtét, aprított fokhagymát, gyömbért és szezámolajat. Forgasd bele a húst és pácolt 30 perctől akár 1 órán át. Tipp: a körte természetes enzimei puhítják a húst.

    A hús pácolásához használhatsz zipzáras zacskót is, így egyenletesebben éri a pác.

    5

    Forrósíts fel egy serpenyőt, és nagy lángon pirítsd meg a bepácolt marhahúst, amíg karamellizálódik és átsül. Ne zsúfold túl a serpenyőt, különben főni kezd. Tipp: dolgozz adagokban, hogy piruljon, ne párolódjon.

    A serpenyőnek nagyon forrónak kell lennie, hogy a hús gyorsan piruljon és ne száradjon ki.

    6

    Az újhagymát szeleteld vékonyra. A tálaláshoz nyisd szét a bucikat, töltsd meg a sült bulgogival, szórd meg friss újhagymával és kevés szezámmaggal.

    A bucikba tehetsz más zöldségeket is, például uborkát, sárgarépát vagy salátát.

    7

    Tálald melegen. Tipp: kínálhatod mellé plusz szójaszószt vagy csípős szószt is az extra ízért.

    A bulgogi mellé kínálhatsz kimchit vagy más koreai köretet is.