Körtés naan kenyér tálalva

Körtés naan

A körte az egyik legnépszerűbb őszi gyümölcs, édes íze és szaftossága tökéletesen illik a puha naan kenyérhez. Ebben a fúziós receptben a körte nemcsak frissítő édességet ad, hanem különleges textúrát is a naan belsejébe. Ahogy a naan sül a serpenyőben, a körtedarabok belül enyhén karamellizálódnak, és csodás illatuk betölti a konyhát. Tipp: csak érett, de nem túlérett körtét használj, így nem áztatja el a tésztát. Az olvasztott vaj kiemeli a körte természetes édességét és még puhábbá teszi a tésztát. A körtés naan ideális választás egy őszi reggelihez, vagy egy egyszerű, mégis különleges desszertként, akár egy kis fahéjas porcukorral megszórva.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
7 g Szárított élesztő
10 g Cukor
4 g
120 g Joghurt
100 ml Langyos víz
15 ml Olívaolaj
120 g Érett körte
20 g Olvasztott vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A körtét hámozd meg, magozd ki, majd vágd apró kockákra. Ha túl lédús, konyhai papíron itasd le kissé, hogy ne áztassa el a tésztát.

    A körte fajtája befolyásolja a naan ízét. A keményebb, kevésbé lédús fajták (pl. Bosc) jobban működnek.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a búzalisztet, élesztőt, cukrot és sót. Ez a naan tésztájának alapja.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá a joghurtot, langyos vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze sima tésztává.

    A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elegyedjen a többi hozzávalóval. A víz ne legyen túl forró, mert az tönkreteheti az élesztőt.

    4

    Gyúrd a tésztát 10 percig, míg rugalmas és egynemű lesz. Ha ragacsos, szórj hozzá kevés lisztet, de ne legyen száraz.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de puha és rugalmas marad. Ha túl sok lisztet adsz hozzá, a naan száraz lesz.

    5

    Takard le, és hagyd meleg helyen kelni 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg nagyon rövid ideig melegítettél, majd kikapcsoltál. A lényeg, hogy meleg és huzatmentes legyen.

    6

    Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre. Formálj gombócokat, majd nyújtsd ki ovális alakúra.

    A gombócokat lisztezett felületen formázd, hogy ne ragadjanak le.

    7

    A kinyújtott naan egyik felére helyezz egy adag apróra vágott körtét, majd hajtsd rá a másik felét, és óvatosan nyomd le. Enyhén nyújtsd meg újra.

    Ne tegyél túl sok körtét a tésztára, mert akkor nehéz lesz lezárni és sülés közben kifolyhat a töltelék.

    8

    Forrósíts fel egy serpenyőt. Süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, amíg barna foltok jelennek meg rajtuk, és kissé puffadnak.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne égesd meg a naanokat. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.

    9

    A kisült naanokat még forrón kend meg olvasztott vajjal – ez selymes fényt és gazdagabb ízt ad nekik.

    A vaj helyett használhatsz ghee-t (tisztított vajat) is, ami még intenzívebb ízt ad.

    10

    Tálald melegen, akár magában, akár egy kevés mézzel megcsorgatva. Kiváló reggeli vagy különleges desszert lehet.

    A naanhoz kínálhatsz joghurtos mártogatóst is, amit friss mentával vagy korianderrel ízesíthetsz.