Körtés zellerkrémleves tálalva

Körtés zellerkrémleves

A körtés zellerkrémleves különleges és elegáns előétel, amely a klasszikus zellerleves karakterét gazdagítja a körte gyümölcsös édességével. A zeller földes, kissé diós íze harmonikusan találkozik a körte lágy frissességével, így selymes és kiegyensúlyozott ízvilágot eredményez. A recept különösen alkalmas őszi-téli időszakra, amikor a szezonális zöldségek és gyümölcsök a legízletesebbek. A tejszín gondoskodik a krémes állagról, míg a fűszerezés visszafogottan emeli ki az alapanyagok természetes ízét. Tipp: pirított dióval vagy kevés kéksajttal díszítve még különlegesebb gasztronómiai élményt nyújt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Zellergumó
2 db Körte
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellert hámozd meg és kockázd fel. A körtéket mosd meg, hámozd meg, magházukat távolítsd el, majd darabold fel. A hagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel.

    A zellergumót érdemes alaposan megpucolni, mert a héja alatt gyakran maradnak földdarabok. A körtét közvetlenül a felhasználás előtt hámozd meg, hogy ne barnuljon meg.

    2

    Egy nagyobb lábasban melegítsd fel az olívaolajat, és párold meg rajta a vöröshagymát 2-3 perc alatt, amíg üveges lesz.

    Alacsony lángon párold a hagymát, hogy ne égjen meg, mert az keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, pirítsd további 1 percig, majd keverd bele a zellert és a körtét is. Pirítsd 3-4 percig együtt.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserűvé válik.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon kb. 20 percig, amíg minden teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. Ebben az esetben a fűszerezésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

    5

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd a levest simára. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés alaplevet.

    A pürésítés során figyelj, hogy ne fröcsköljön a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de óvatosan dolgozz a forró folyadékkal.

    6

    Keverd bele a tejszínt, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Melegítsd további 1-2 percig, de ne forrald újra.

    A tejszíntől a leves krémesebb és lágyabb lesz. Ha laktózérzékeny vagy, használhatsz növényi tejszínt is.

    7

    Tálaláskor díszítheted kevés tejszíncsíkkal vagy pár csepp olívaolajjal. Pirított dióval is különlegessé tehető.

    A pirított dió ropogós textúrát és gazdag ízt ad a levesnek. Használhatsz más magvakat is, például tökmagot vagy napraforgómagot.