Köttbullar barna mártással, gazdag svéd étel tálalva húsgombócokkal és krémes mártással

Köttbullar barna mártással

A Köttbullar egy svéd nemzeti étel, amely az ország konyhájának alapvető része. A húsgombócokat hagyományosan barna mártással tálalják, és gyakran burgonyával vagy zöldségekkel kísérik. A Köttbullar először a 18. században vált népszerűvé, és mára a svéd étkezés szerves részévé vált. A barna mártás gazdag ízvilága és a fűszeres húsgombócok tökéletes harmóniában vannak, amit a tejszín még krémesebbé tesz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (marha és sertés keveréke)
1 db Hagyma
1 db Tojás
50 g Zsemlemorzsa
100 ml Tej
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Vaj
1 ek. Liszt
300 ml Marhahúsleves alaplé
1 ek. Szójaszósz
100 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát finomra aprítjuk és olívaolajon megpirítjuk, amíg üveges lesz.

    A hagyma pirításához alacsony hőmérsékleten kell dolgozni, hogy elkerüljük a megégését.

    2

    A darált húst egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, a tejjel, sóval és borssal, majd alaposan összegyúrjuk.

    A zsemlemorzsa segít, hogy a húsgombócok puhábbak legyenek. Ha túl száraznak találod a masszát, adj hozzá egy kis tejet.

    3

    A kész masszából apró húsgombócokat formázunk.

    A húsgombócokat nem kell túl nagyra formázni, mert így gyorsabban sülnek át.

    4

    Egy serpenyőben olívaolajban és vajban aranybarnára sütjük a húsgombócokat. Miután mindegyik oldal megpirult, vegyük ki őket és tartsuk melegen.

    Ne tömjük túl a serpenyőt, mert akkor nem pirulnak meg egyenletesen.

    5

    A serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve főzzük 1-2 percig.

    A lisztet jól kell elkeverni, hogy ne maradjanak csomók.

    6

    Lassan hozzáöntjük a marhahúsleves alaplevet és a szójaszószt, folyamatosan kevergetve, hogy a mártás besűrűsödjön.

    A szójaszósz gazdagabbá teszi a mártás ízét, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl sós.

    7

    Visszatesszük a húsgombócokat a serpenyőbe, és a mártással együtt 10-15 percig főzzük, amíg a húsgombócok átsülnek és a mártás sűrűsödik.

    Időnként keverd meg a húsgombócokat, hogy ne ragadjanak le.

    8

    Amikor a mártás elérte a kívánt állagot, hozzáadjuk a tejszínt és jól elkeverjük. Főzzük még 2-3 percig, majd tálaljuk.

    A tejszín lágyítja a mártás ízét, és krémesebbé teszi.