Frissen készült közel-keleti hamburger hummusszal és tahinivel

Közel-Keleti Hamburger (Hummusz, Tahini)

A közel-keleti hamburger egy izgalmas fúziós étel, amely a közel-keleti fűszerhasználatot ötvözi a klasszikus amerikai burgerrel. A római kömény és a fokhagyma mély, aromás ízt kölcsönöz a marhahúsnak, míg a hummusz és a tahini selymes textúrája és gazdag ízvilága tökéletesen kiegészíti az ételt. A Közel-Keleten a hummusz és a tahini alapvető élelmiszerek, így ez a burger egy igazi kulturális élményt nyújt azoknak, akik szeretnék felfedezni az arab ízeket egy modern formában.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
730 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (darált)
4 ek. Hummusz
2 ek. Tahini (szezámpaszta)
4 db Hamburger zsemle (pita vagy briós)
1 ek. Vaj
2 ek. Friss koriander
1 db Paradicsom
1 db Lila hagyma
1 db Uborka
1 gerezd Fokhagyma (aprított)
1 tk. Római kömény (őrölt)
0.5 tk. Fahéj (őrölt, opcionális)
1 ek. Citromlé
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált marhahúst keverd össze a sóval, fekete borssal, római köménnyel, aprított fokhagymával és egy evőkanál olívaolajjal, majd formázz belőle 4 egyenlő méretű húspogácsát.

    A fűszereket alaposan keverd el a húsban, de ne dolgozd túl, mert a pogácsa kemény lehet. A nedves kézzel való formázás segít, hogy ne ragadjon a hús.

    2

    Forró serpenyőben vagy grillen süsd a húspogácsákat 3-4 percig az egyik oldalon, majd fordítsd meg.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a pogácsák kérget kapjanak, de a belsejük ne száradjon ki. Ne nyomkodd a pogácsákat sütés közben, mert elveszítik a szaftjukat.

    3

    A fordítás után locsold meg a pogácsákat egy kevés citromlével, hogy frissítsd az ízvilágot.

    A citromlé helyett használhatsz lime levet is. Ez a lépés opcionális, de feldobja a hús ízét.

    4

    A hamburger zsemléket vagy pitát vágd félbe, majd vajjal megkenve pirítsd aranybarnára egy serpenyőben.

    A zsemle pirítása megakadályozza, hogy a nedves töltelék eláztassa. A vajat helyettesítheted olívaolajjal is.

    5

    A zsemle alsó felére kend a tahinit, majd helyezz rá egy réteg friss koriandert.

    A tahini helyett használhatsz más magvajat is, például szezámmagkrémet. A koriander helyett petrezselymet is használhatsz.

    6

    Tedd rá a húspogácsát, majd halmozz rá paradicsomszeleteket, uborkakarikákat és vékonyra szeletelt lila hagymát.

    A zöldségeket vágd vékonyra, hogy könnyen lehessen harapni. A lila hagyma helyett használhatsz fehér hagymát is, de a lila hagyma enyhébb ízű.

    7

    A zsemle felső felét kend meg hummusszal, mielőtt lezárod a hamburgert.

    A hummust helyettesítheted más közel-keleti krémmel, például babaganoush-sal (padlizsánkrém).

    8

    Azonnal tálald sült burgonyával vagy közel-keleti fűszeres sült padlizsánnal kiegészítve.

    A sült burgonyát megszórhatod za'atar fűszerkeverékkel a közel-keleti ízvilágért.