Krémes szelet porcukorral megszórva egy fehér tányéron

Krémes

A Krémes az egyik legismertebb magyar desszert, amelyet generációk óta készítenek ünnepi alkalmakra és hétköznapi édességként is. A ropogós leveles tészta és a lágy vaníliás krém párosítása minden édesszájú számára igazi élvezetet nyújt. Ez a recept az autentikus elkészítési módot követi, amely garantáltan sikeres lesz minden családi asztalon. Készítsd el ezt a klasszikus desszertet, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
2 lap Leveles tészta
500 ml Tej
2 cs. Vaníliás cukor
150 g Cukor
5 db Tojássárgája
2 cs. Vaníliás pudingpor
250 ml Tejszín
20 g Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Nyújtsd ki a leveles tésztát két egyforma méretű lapra. Süsd őket előmelegített sütőben 200°C-on 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Fontos, hogy a tészta aranybarna legyen, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnul, csökkentsd a sütő hőmérsékletét.

    2

    Forrald fel a tejet a vaníliás cukorral, majd húzd le a tűzről.

    A vaníliás cukor helyett használhatsz vanília kivonatot vagy vaníliarudat is a még intenzívebb ízért. Ha vaníliarudat használsz, a kikapart magokat add a tejhez, a rudat pedig főzd bele, majd vedd ki.

    3

    Keverd össze a tojássárgáját a cukorral és a pudingporral, majd lassan adagold hozzá a forró tejet, folyamatos keverés mellett.

    A forró tejet lassan, vékony sugárban csorgasd a tojássárgájás keverékhez, miközben folyamatosan kevered, hogy a tojás ne rántódjon meg.

    4

    Tedd vissza a keveréket a tűzre, és főzd sűrűre. Hagyd hűlni szobahőmérsékleten.

    Folyamatosan keverd a krémet, amíg sűrűsödik, hogy ne égjen le az alja. Ha kész, takard le fóliával, hogy ne bőrösödjön meg a teteje hűlés közben.

    5

    Verd fel a tejszínt kemény habbá, majd óvatosan keverd bele a vaníliás krémbe.

    A tejszín legyen nagyon hideg, amikor felvered, így könnyebben keményedik. A krémet óvatosan forgasd bele a tejszínhabba, hogy a hab ne törjön össze.

    6

    Helyezd az egyik sült tésztalapot egy tepsi aljára, majd simítsd rá a vaníliás krémet.

    A tésztalap legyen teljesen kihűlve, mielőtt a krémet rákened, különben a krém megolvadhat.

    7

    Fedd be a másik tésztalappal, és óvatosan nyomkodd le. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára.

    A hűtés során a krém megszilárdul, és a tészta is megpuhul egy kicsit. A krémes akkor lesz igazán finom, ha legalább 2 órát hűtjük.

    8

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral, és szeleteld fel egyenlő részekre.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert a hűtőben állva felszívja a nedvességet.