Kringle fügés töltelékkel aranybarnára sütve, fonott formában tálalva

Kringle fügés töltelékkel

A skandináv Kringle sütemény édes, gazdagon töltött változatai az ünnepi időszak kedvenc darabjai világszerte. A fügés töltelék különlegesen illatos és szaftos, amely kiválóan illik a diós alaphoz és a foszlós tésztához. Technikai tipp: Az aszalt fügét mindig alaposan aprítsd fel, így jobban elkeveredik és nem nehezíti el a tésztát. Ahogy a kringle sül, az édes füge és fahéj illata megtölti a konyhát, valódi ünnepi hangulatot teremtve. Ez a sütemény remek választás adventi reggelikhez, ünnepi vendégváráshoz vagy akár ajándéknak is. Minden falatban ott rejlik a fűszeres-diós lágyság és a puha, frissen sült tészta melegsége.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
60 g Cukor
75 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk.
150 g Aszalt füge
50 g Darált dió
1 tk. Fahéj
1 db Citromhéj
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a hozzávalókat, olvaszd meg a vajat.

    Az élesztő felfutását segíti, ha a tálat letakarod és meleg helyre teszed.

    2

    A lisztet, maradék cukrot és sót egy tálban keverd össze. Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    Ha túl lágy, kevés lisztet adhatsz még hozzá, de ne legyen túl kemény, mert nehezebben kel meg.

    3

    Takarjuk le, és kelesszük a tésztát meleg helyen 45 percig. Ezalatt készítsd el a tölteléket: az aszalt fügét aprítsd fel, majd keverd össze a darált dióval, fahéjjal és reszelt citromhéjjal.

    Ha a füge túl száraz, áztasd be langyos vízbe 10 percre, majd szűrd le és töröld szárazra.

    4

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá. Kend rá egyenletesen a fügés tölteléket.

    A tölteléket kézzel vagy kanál hátával nyomkodd a tésztába, hogy ne potyogjon ki a tekeréskor.

    5

    Tekerd fel a hosszabbik oldalánál kezdve, majd hosszában vágd ketté. Csavard össze a két szálat, úgy hogy a vágott felületek kívülre kerüljenek, és formázz koszorút.

    Csavard lazán, hogy a sütés során legyen helye megemelkedni, különben tömör maradhat.

    6

    Helyezd sütőpapíros tepsibe, kend meg felvert tojással. Hagyd 15 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A kenéshez használj puha ecsetet, így nem sérted meg a tészta felületét.

    7

    Süsd kb. 30 percig, míg aranybarnára nem sül. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percére.

    A kész sütemény alját megkopogtatva üreges hangot kell adjon – így tudod, hogy megsült.