Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, és keverj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd felfutni meleg helyen kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a hozzávalókat, olvaszd meg a vajat.
Az élesztő felfutását segíti, ha a tálat letakarod és meleg helyre teszed.
A lisztet, maradék cukrot és sót egy tálban keverd össze. Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és az élesztős tejet. Gyúrd sima, rugalmas tésztává.
Ha túl lágy, kevés lisztet adhatsz még hozzá, de ne legyen túl kemény, mert nehezebben kel meg.
Takarjuk le, és kelesszük a tésztát meleg helyen 45 percig. Ezalatt készítsd el a tölteléket: az aszalt fügét aprítsd fel, majd keverd össze a darált dióval, fahéjjal és reszelt citromhéjjal.
Ha a füge túl száraz, áztasd be langyos vízbe 10 percre, majd szűrd le és töröld szárazra.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá. Kend rá egyenletesen a fügés tölteléket.
A tölteléket kézzel vagy kanál hátával nyomkodd a tésztába, hogy ne potyogjon ki a tekeréskor.
Tekerd fel a hosszabbik oldalánál kezdve, majd hosszában vágd ketté. Csavard össze a két szálat, úgy hogy a vágott felületek kívülre kerüljenek, és formázz koszorút.
Csavard lazán, hogy a sütés során legyen helye megemelkedni, különben tömör maradhat.
Helyezd sütőpapíros tepsibe, kend meg felvert tojással. Hagyd 15 percig pihenni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A kenéshez használj puha ecsetet, így nem sérted meg a tészta felületét.
Süsd kb. 30 percig, míg aranybarnára nem sül. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percére.
A kész sütemény alját megkopogtatva üreges hangot kell adjon – így tudod, hogy megsült.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.