Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt és keverj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Közben készítsd elő a többi hozzávalót kimérve, és a vajat olvaszd meg.
A tej ne legyen forró, csak kellemesen langyos – az élesztő elpusztulhat magas hőmérsékleten.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrd össze a tésztát simára, amíg el nem válik az edény falától.
Ha a tészta túl ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat – a tészta enyhén lágy legyen.
Takarjuk le a tésztát konyharuhával, és kelesszük meleg helyen 45 percig, amíg duplájára nem nő. Közben készítsük el a tölteléket: keverjük össze a barna cukrot, fahéjat és a megmosott, lecsepegtetett mazsolát.
A töltelékhez használj puha mazsolát – ha kemény, áztasd be langyos vízbe 10 percre.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki téglalap alakúra kb. 0,5 cm vastagságban. Szórd meg a mazsolás-fahéjas töltelékkel egyenletesen.
A tészta ne legyen túl vékony, különben könnyen kiszakadhat a tekerésnél.
A hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit. Egy éles késsel hosszában vágd ketté, majd a két felet csavard össze, mint egy fonatot, úgy hogy a vágott felületek legyenek kifelé. Formázd koszorúvá, és helyezd sütőpapíros tepsire.
A csavaráshoz használd óvatosan a kezed – ne nyomd túl erősen, hogy ne nyomd ki a tölteléket.
Kend meg a tetejét felvert tojással, és hagyd még 15 percet kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
A második kelesztés biztosítja, hogy a sütemény sülés közben szép, levegős maradjon.
Süsd a Kringle-t kb. 30 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha túlságosan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percére.
A kész Kringle akkor jó, ha enyhén roppanós kívül, de puha, foszlós belül – ellenőrizd fogpiszkálóval a közepét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.