Kringle mazsolás töltelékkel aranybarnára sütve, fonott koszorú formában tálalva

Kringle mazsolás töltelékkel

A Kringle eredete a skandináv régióba, különösen Észtországba és Dániába vezethető vissza, ahol hagyományos ünnepi süteményként szolgál már a 17. század óta. A klasszikus Kringle fonott, koszorú formájú édes tészta, amely gyakran gazdag töltelékkel készül, például fahéjjal, dióval vagy mazsolával. Technikai tipp: A megfelelő textúra elérése érdekében fontos, hogy a tészta jól megkeljen – ez adja a foszlós, levegős állagot. Ahogy a töltelék sül, a fahéj és a mazsola illata betölti az egész konyhát, és ünnepi hangulatot teremt. Ez a sütemény ideális választás karácsonyra, reggeli mellé vagy délutáni tea kísérőjeként. Képzeld el, ahogy a frissen sült Kringle illata betölti a konyhát, miközben odakint hópelyhek hullanak – egy falat ebből az édességből maga az ünnep.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
3120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
60 g Cukor
75 g Vaj
2 db Tojássárgája
1 tk.
100 g Mazsola
1 tk. Fahéj
50 g Barna cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd morzsold bele az élesztőt és keverj hozzá egy teáskanál cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt meleg helyen. Közben készítsd elő a többi hozzávalót kimérve, és a vajat olvaszd meg.

    A tej ne legyen forró, csak kellemesen langyos – az élesztő elpusztulhat magas hőmérsékleten.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, maradék cukrot és sót. Add hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztős tejet. Gyúrd össze a tésztát simára, amíg el nem válik az edény falától.

    Ha a tészta túl ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat – a tészta enyhén lágy legyen.

    3

    Takarjuk le a tésztát konyharuhával, és kelesszük meleg helyen 45 percig, amíg duplájára nem nő. Közben készítsük el a tölteléket: keverjük össze a barna cukrot, fahéjat és a megmosott, lecsepegtetett mazsolát.

    A töltelékhez használj puha mazsolát – ha kemény, áztasd be langyos vízbe 10 percre.

    4

    A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd ki téglalap alakúra kb. 0,5 cm vastagságban. Szórd meg a mazsolás-fahéjas töltelékkel egyenletesen.

    A tészta ne legyen túl vékony, különben könnyen kiszakadhat a tekerésnél.

    5

    A hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel a tésztát, mint egy bejglit. Egy éles késsel hosszában vágd ketté, majd a két felet csavard össze, mint egy fonatot, úgy hogy a vágott felületek legyenek kifelé. Formázd koszorúvá, és helyezd sütőpapíros tepsire.

    A csavaráshoz használd óvatosan a kezed – ne nyomd túl erősen, hogy ne nyomd ki a tölteléket.

    6

    Kend meg a tetejét felvert tojással, és hagyd még 15 percet kelni. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

    A második kelesztés biztosítja, hogy a sütemény sülés közben szép, levegős maradjon.

    7

    Süsd a Kringle-t kb. 30 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Ha túlságosan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percére.

    A kész Kringle akkor jó, ha enyhén roppanós kívül, de puha, foszlós belül – ellenőrizd fogpiszkálóval a közepét.