Kringle pekándiós töltelékkel, szép aranybarnára sütve

Kringle pekándiós töltelékkel

A Kringle, a magyar konyha hagyományos süteménye, számos változatban létezik, de a pekándiós töltelékkel készült verzió az egyik legnépszerűbb. A tölteléke édes, fűszeres, és egy kis fahéjjal az egész sütemény különleges ízvilágot kap. Az elkészítése egyszerű, de a végén egy csodálatosan illatos és finom süteményt kapunk, ami tökéletes egy családi reggelire vagy desszertként.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Liszt
60 g Cukor
1 csipet
10 g Élesztő
150 ml Meleg víz
100 ml Tej
1 db Tojás
150 g Pekándió
1 tk. Cinnamon (fahéj)
60 g Barna cukor
50 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt egy kis meleg vízben oldd fel és hagyd pihenni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.

    Ne használd túl forró vizet, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    A lisztet, cukrot, sót, és tojást egy tálba öntsd, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt, és dolgozd ki a tésztát.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyen formázható legyen.

    3

    A tésztát hagyd kelni 1 órán át, amíg duplájára nem nő.

    A tésztát egy meleg helyen pihentesd, így gyorsabban kelni fog.

    4

    Közben készítsd el a pekándiós tölteléket: a pekándiót vágd apróra, és keverd össze a barna cukorral, fahéjjal és megolvasztott vajjal.

    A pekándiót egy kicsit megpiríthatod a serpenyőben, hogy még intenzívebb ízt kapjon.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki egy téglalap alakúra, és kend meg a pekándiós töltelékkel.

    Ne túl vékonyra nyújtsd a tésztát, hogy a töltelék ne csússzon ki belőle.

    6

    A tésztát tekerd fel, majd vágd félbe, és kanyarítsd össze úgy, hogy egy kringle formát kapj.

    A tésztát óvatosan tekerd fel, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon.

    7

    Tedd a kész formát a sütőbe, és süsd 180°C-on 25-30 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával, hogy tovább sülhessen a tészta.

    8

    Miután kisült, hagyd hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

    Ez a sütemény a legfinomabb frissen, de egy éjszakán át is megőrzi a frissességét.