Krumplipüré-alapú quiche szeletekre vágva

Krumplipüré-alapú tésztás quiche (lisztmentes, alternatív alap)

A quiche hagyományosan francia specialitás, de az évek során rengeteg változata született világszerte. Ez a verzió különleges, mert liszt helyett krumplipüré szolgál tésztaalapként – tökéletes választás gluténérzékenyeknek vagy egészségtudatos étrendhez. A technikai titok abban rejlik, hogy a burgonyát alaposan össze kell törni, majd tojással elkeverni, hogy jól formázható és sülés után is tartós alapot képezzen. Az elősütés fontos, mert így nem ázik el a zöldséges tölteléktől. Ahogy a cukkini és a kaliforniai paprika pirul, illatuk betölti a konyhát, és meghozza az étvágyat. A gazdag tejszínes-tojásos keverék, amit sajttal koronázunk, selymes és laktató, mégis könnyű. Ez a recept ideális családi vacsorákhoz, hétvégi ebédekhez, de akár vendégváró fogásként is remekül működik.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 10 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Főtt burgonya
4 db Tojás
150 ml Tejszín
100 g Reszelt sajt
1 db Cukkini
1 db Kaliforniai paprika
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
0.25 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy 24 cm-es piteformát, és kend ki vékonyan olívaolajjal, hogy a quiche ne ragadjon le.

    A forma aljára sütőpapírt is vághatsz, így biztosan nem ragad le.

    2

    A meghámozott és puhára főzött burgonyát törd össze villával vagy krumplinyomóval. Ha selymesebb állagot szeretnél, használj kézi mixert. Sózd, borsozd, és keverj hozzá 1 tojást. Ez lesz a \'tészta\' alap.

    A burgonyát még melegen törd össze, így könnyebb lesz vele dolgozni és simább lesz a püré. Ne dolgozd túl a krumplit a mixerrel, mert ragacsos lehet.

    3

    Egyengesd el a krumplis masszát a piteformában, formázd meg a széleit is. Használj kanalat vagy a kezedet, hogy egyenletes, kb. 1 cm vastag réteget kapj. Süsd elősütve 10 percig, hogy egy kicsit megkössön, mielőtt jön a töltelék.

    Nedves kézzel könnyebben tudod elsimítani a krumplis masszát a formában. Az elősütés fontos, mert így a krumplis alap nem ázik el a tölteléktől.

    4

    Amíg az alap sül, aprítsd fel a hagymát, fokhagymát, paprikát és a cukkinit. Egy serpenyőben olívaolajon pirítsd meg őket 5-6 percig, amíg megpuhulnak és ízük koncentrálódik. Ha van felesleges folyadék, párologtasd el.

    A zöldségeket ne süsd túl, maradjanak roppanósak. Ha fagyasztott zöldségeket használsz, először olvaszd ki őket, és nyomkodd ki a felesleges vizet.

    5

    Egy tálban keverd össze a maradék 3 tojást, a tejszínt, reszelt sajtot, sót, borsot és szerecsendiót. Ez a krémes keverék adja meg a quiche gazdag ízvilágát.

    Használj jó minőségű, zsíros tejszínt, hogy a quiche igazán krémes legyen. A szerecsendió elhagyható, de nagyon jól illik a sajtos-tejszínes ízekhez.

    6

    A pirított zöldségeket keverd a tojásos-tejszínes keverékhez. Az egészet öntsd rá az elősütött krumpli alapra, és simítsd el egyenletesen.

    Ügyelj arra, hogy a zöldségek egyenletesen oszoljanak el a töltelékben.

    7

    Tedd vissza a sütőbe, és süsd további 30-35 percig, amíg a töltelék megdermed, és a teteje enyhén aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizheted a közepét.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A quiche akkor van kész, ha a közepe már nem folyós, de még remegős.

    8

    Miután megsült, hagyd hűlni 10 percig, hogy szeletelhető legyen. Melegen vagy hidegen is tálalható, mellé saláta remek kísérő lehet.

    A quiche akkor szeletelhető a legszebben, ha teljesen kihűlt. Ha melegen tálalod, várj legalább 10 percet, mielőtt felvágnád.