Autentikus örmény lavash kenyér

Lavash

A lavash az egyik legrégebbi ismert lapos kenyér, amelyet hagyományosan Örményországban, Iránban és más közel-keleti országokban fogyasztanak. A vékony tésztát hagyományosan forró sütőfalon vagy kemencében sütik, hogy tökéletesen puha és rugalmas legyen. A lavash kiváló alapja wrapeknek, szendvicseknek, vagy akár önmagában, mártogatósokkal is fogyasztható. Az egyszerűsége és sokoldalúsága miatt az egyik legnépszerűbb kenyérféle a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
150 ml Víz
1 tk.
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a lavash tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Fokozatosan add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapsz.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, mert ez segíti a tészta rugalmasságát. Ne adjuk hozzá az összes vizet egyszerre, mert a liszt minőségétől függően változhat a szükséges mennyiség.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    4

    Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat takarjuk le, amíg a többit nyújtjuk, hogy ne száradjanak ki.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki mindegyiket vékony, kerek vagy ovális lapokká (kb. 1 mm vastagságúra).

    A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd, hogy a lavash ropogós legyen. Ha a tészta ragad, használj több lisztet.

    6

    Egy forró serpenyőt vagy sütőlapot melegíts fel, majd süsd meg a lavash tésztát 30 másodpercig az egyik oldalán.

    A serpenyőnek nagyon forrónak kell lennie, hogy a tészta gyorsan megsüljön és ne száradjon ki. Ne tegyél olajat a serpenyőbe!

    7

    Fordítsd meg, és süsd további 30 másodpercig, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.

    Figyelj, hogy a tészta ne égjen meg! Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    8

    Vedd ki a serpenyőből, és takard le egy konyharuhával, hogy megőrizze puhaságát.

    A konyharuha segít megtartani a nedvességet, így a lavash puha és hajlékony marad.

    9

    Folytasd a többi tésztával is, majd tálald frissen vagy hagyd kihűlni és tárold zárt edényben.

    A lavashot egymásra rétegezve tárold, a konyharuhát köztük hagyva, hogy ne ragadjanak össze.

    10

    Használhatod tekercsként, mártogatóshoz vagy szendvics alapként.

    A lavash jól zárható edényben vagy zacskóban tárolva tovább friss marad.