Autentikus örmény lavash kenyér

Lavash

A lavash az egyik legrĂ©gebbi ismert lapos kenyĂ©r, amelyet hagyomĂĄnyosan ÖrmĂ©nyorszĂĄgban, IrĂĄnban Ă©s mĂĄs közel-keleti orszĂĄgokban fogyasztanak. A vĂ©kony tĂ©sztĂĄt hagyomĂĄnyosan forrĂł sĂŒtƑfalon vagy kemencĂ©ben sĂŒtik, hogy tökĂ©letesen puha Ă©s rugalmas legyen. A lavash kivĂĄlĂł alapja wrapeknek, szendvicseknek, vagy akĂĄr önmagĂĄban, mĂĄrtogatĂłsokkal is fogyaszthatĂł. Az egyszerƱsĂ©ge Ă©s sokoldalĂșsĂĄga miatt az egyik legnĂ©pszerƱbb kenyĂ©rfĂ©le a Közel-Keleten Ă©s KözĂ©p-ÁzsiĂĄban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 300 g BĂșzaliszt
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 10 ml Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tålban keverd össze a lisztet és a sót.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a lavash tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    2

    Fokozatosan add hozzĂĄ a vizet Ă©s az olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd össze, amĂ­g puha, rugalmas tĂ©sztĂĄt nem kapsz.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete legyen langyos, mert ez segĂ­ti a tĂ©szta rugalmassĂĄgĂĄt. Ne adjuk hozzĂĄ az összes vizet egyszerre, mert a liszt minƑsĂ©gĂ©tƑl fĂŒggƑen vĂĄltozhat a szĂŒksĂ©ges mennyisĂ©g.

    3

    Takard le a tésztåt, és hagyd pihenni 20 percig.

    A pihentetĂ©s segĂ­t a glutĂ©nnak ellazulni, Ă­gy a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂł lesz.

    4

    Oszd a tĂ©sztĂĄt 6 egyenlƑ rĂ©szre, majd formĂĄzz belƑlĂŒk golyĂłkat.

    A golyĂłkat takarjuk le, amĂ­g a többit nyĂșjtjuk, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    5

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki mindegyiket vĂ©kony, kerek vagy ovĂĄlis lapokkĂĄ (kb. 1 mm vastagsĂĄgĂșra).

    A tĂ©sztĂĄt minĂ©l vĂ©konyabbra nyĂșjtsd, hogy a lavash ropogĂłs legyen. Ha a tĂ©szta ragad, hasznĂĄlj több lisztet.

    6

    Egy forrĂł serpenyƑt vagy sĂŒtƑlapot melegĂ­ts fel, majd sĂŒsd meg a lavash tĂ©sztĂĄt 30 mĂĄsodpercig az egyik oldalĂĄn.

    A serpenyƑnek nagyon forrĂłnak kell lennie, hogy a tĂ©szta gyorsan megsĂŒljön Ă©s ne szĂĄradjon ki. Ne tegyĂ©l olajat a serpenyƑbe!

    7

    FordĂ­tsd meg, Ă©s sĂŒsd tovĂĄbbi 30 mĂĄsodpercig, amĂ­g enyhĂ©n barna foltok jelennek meg.

    Figyelj, hogy a tĂ©szta ne Ă©gjen meg! Ha tĂșl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hƑfokot.

    8

    Vedd ki a serpenyƑbƑl, Ă©s takard le egy konyharuhĂĄval, hogy megƑrizze puhasĂĄgĂĄt.

    A konyharuha segít megtartani a nedvességet, így a lavash puha és hajlékony marad.

    9

    Folytasd a többi tésztåval is, majd tålald frissen vagy hagyd kihƱlni és tårold zårt edényben.

    A lavashot egymĂĄsra rĂ©tegezve tĂĄrold, a konyharuhĂĄt köztĂŒk hagyva, hogy ne ragadjanak össze.

    10

    Hasznålhatod tekercsként, mårtogatóshoz vagy szendvics alapként.

    A lavash jól zårható edényben vagy zacskóban tårolva tovåbb friss marad.