Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a lavash tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Fokozatosan add hozzá a vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze, amíg puha, rugalmas tésztát nem kapsz.
A víz hőmérséklete legyen langyos, mert ez segíti a tészta rugalmasságát. Ne adjuk hozzá az összes vizet egyszerre, mert a liszt minőségétől függően változhat a szükséges mennyiség.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 20 percig.
A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.
Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.
A golyókat takarjuk le, amíg a többit nyújtjuk, hogy ne száradjanak ki.
Lisztezett felületen nyújtsd ki mindegyiket vékony, kerek vagy ovális lapokká (kb. 1 mm vastagságúra).
A tésztát minél vékonyabbra nyújtsd, hogy a lavash ropogós legyen. Ha a tészta ragad, használj több lisztet.
Egy forró serpenyőt vagy sütőlapot melegíts fel, majd süsd meg a lavash tésztát 30 másodpercig az egyik oldalán.
A serpenyőnek nagyon forrónak kell lennie, hogy a tészta gyorsan megsüljön és ne száradjon ki. Ne tegyél olajat a serpenyőbe!
Fordítsd meg, és süsd további 30 másodpercig, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.
Figyelj, hogy a tészta ne égjen meg! Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Vedd ki a serpenyőből, és takard le egy konyharuhával, hogy megőrizze puhaságát.
A konyharuha segít megtartani a nedvességet, így a lavash puha és hajlékony marad.
Folytasd a többi tésztával is, majd tálald frissen vagy hagyd kihűlni és tárold zárt edényben.
A lavashot egymásra rétegezve tárold, a konyharuhát köztük hagyva, hogy ne ragadjanak össze.
Használhatod tekercsként, mártogatóshoz vagy szendvics alapként.
A lavash jól zárható edényben vagy zacskóban tárolva tovább friss marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.