Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és élesztőt. Add hozzá a meleg vizet és az olajat, majd gyúrd össze sima, rugalmas tésztává kb. 8-10 perc alatt. Tipp: ha a tészta túl száraz, adj hozzá még kevés vizet; ha túl ragacsos, szórj hozzá egy kevés lisztet.
A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen se túl forró, se túl hideg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A kézmeleg víz az ideális.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 45 percig, amíg a duplájára nem nő. TIPP: A lavash tésztája nem kell túl magasra, csak enyhén levegős legyen.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amelyet 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltál. Vagy egy meleg radiátor közelében is jó helye lesz a tésztának.
Miután megkelt, oszd a tésztát 6 egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsd ki őket vékony, ovális vagy téglalap alakú lapokká – minél vékonyabb, annál jobb.
A tésztát vékonyra kell nyújtani, hogy ropogós legyen. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, majd folytasd a nyújtást.
Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes-magas lángon. Süsd a lapokat egyenként 1-2 percig oldalanként, amíg buborékok képződnek rajta, és enyhe barna foltok jelennek meg. Ne süsd túl, hogy hajlítható maradjon.
A serpenyőnek forrónak kell lennie, de ne égesd meg a tésztát. Ha a tészta túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.
Ha megsültek, tedd őket tiszta konyharuhába csomagolva egy tányérra, hogy ne száradjanak ki és megtartsák puhaságukat. Tipp: így rugalmasak maradnak akár tekeréshez is.
A konyharuha segít megőrizni a lavash puhaságát. Ha mégis kiszáradna, spriccelj rá kevés vizet, és tedd be pár másodpercre a mikróba.
Tálald hummusszal, grillezett zöldségekkel, vagy használhatod wrap készítéséhez is. A friss lavash kiválóan alkalmas szendvicsalapnak vagy mártogatós mellé is.
A lavashot sokféleképpen felhasználhatod. Próbáld ki pizzatésztaként, vagy törd darabokra és szórd salátákra.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.