Vékony, hajlékony lavash lepénykenyér hummusszal tálalva

Lavash (ÖrményKözel-Keleti, Vékony)

A lavash az örmény és közel-keleti konyha egyik legősibb kenyérféléje, amelyet már évszázadok óta készítenek agyagsütőkben vagy forró köveken. UNESCO szellemi kulturális örökségként is elismerték, mint az örmény gasztronómia alapját. A kenyér hajlékonysága és vékonysága miatt kiválóan alkalmas tekerésre, mártogatásra vagy önmagában fogyasztva. Ahogy a lavash sercegve sül a forró serpenyőben, enyhe füstös illat száll fel, ami azonnal a Közel-Kelet és Örményország utcai pékségeit idézi. A frissen sült kenyér puha, mégis enyhén ropogós a szélein – tökéletes bármilyen étel mellé. A lavash készítésének titka a rendkívül vékony nyújtás és a gyors sütés. Ha megfelelően tárolod, akár napokig friss marad. Töltheted zöldségekkel, hummusszal vagy akár grillezett húsokkal is – igazi, univerzális kenyérféle.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Finomliszt
150 ml Meleg víz
1 tk.
1 ek. Olaj
0.5 tk. Száraz élesztő

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és élesztőt. Add hozzá a meleg vizet és az olajat, majd gyúrd össze sima, rugalmas tésztává kb. 8-10 perc alatt. Tipp: ha a tészta túl száraz, adj hozzá még kevés vizet; ha túl ragacsos, szórj hozzá egy kevés lisztet.

    A víz hőmérséklete fontos! Ne legyen se túl forró, se túl hideg, mert az befolyásolja az élesztő működését. A kézmeleg víz az ideális.

    2

    Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 45 percig, amíg a duplájára nem nő. TIPP: A lavash tésztája nem kell túl magasra, csak enyhén levegős legyen.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amelyet 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltál. Vagy egy meleg radiátor közelében is jó helye lesz a tésztának.

    3

    Miután megkelt, oszd a tésztát 6 egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsd ki őket vékony, ovális vagy téglalap alakú lapokká – minél vékonyabb, annál jobb.

    A tésztát vékonyra kell nyújtani, hogy ropogós legyen. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig, majd folytasd a nyújtást.

    4

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes-magas lángon. Süsd a lapokat egyenként 1-2 percig oldalanként, amíg buborékok képződnek rajta, és enyhe barna foltok jelennek meg. Ne süsd túl, hogy hajlítható maradjon.

    A serpenyőnek forrónak kell lennie, de ne égesd meg a tésztát. Ha a tészta túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a lángot.

    5

    Ha megsültek, tedd őket tiszta konyharuhába csomagolva egy tányérra, hogy ne száradjanak ki és megtartsák puhaságukat. Tipp: így rugalmasak maradnak akár tekeréshez is.

    A konyharuha segít megőrizni a lavash puhaságát. Ha mégis kiszáradna, spriccelj rá kevés vizet, és tedd be pár másodpercre a mikróba.

    6

    Tálald hummusszal, grillezett zöldségekkel, vagy használhatod wrap készítéséhez is. A friss lavash kiválóan alkalmas szendvicsalapnak vagy mártogatós mellé is.

    A lavashot sokféleképpen felhasználhatod. Próbáld ki pizzatésztaként, vagy törd darabokra és szórd salátákra.