A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonya főzővizébe tegyél egy gerezd fokhagymát és egy babérlevelet, hogy ízesebb legyen.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát minél alaposabban törd át, hogy ne maradjanak benne darabok. A teljesen kihűlt burgonya biztosítja, hogy a gnocchi tésztája ne legyen ragacsos.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya nedvességtartalmától. Fokozatosan adagold a lisztet, hogy ne legyen túl kemény a tészta.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A villával való mintázás nem kötelező, de segít, hogy a szósz jobban megtapadjon a gnocchin.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchikat ne főzd túl, mert széteshetnek. Amint feljönnek a víz tetejére, azonnal szedd ki őket.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.
Add hozzá a lazacfilét és süsd 3-4 percig, amíg átsül, majd törd össze kisebb darabokra.
A lazacot ne süsd túl, mert kiszáradhat. Akkor jó, ha belül még kicsit rózsaszín.
Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd 2 percig, hogy az alkohol elpárologjon, majd add hozzá a tejszínt.
Ha nincs fehérborod, használhatsz egy kevés citromlevet is.
Főzd alacsony lángon a szószt 5-7 percig, amíg besűrűsödik, és hozzáadod a friss petrezselymet, sót, borsot ízlés szerint.
A szósz sűrűségét a tejszín mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés tésztavizet.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a lazacos tejszínes szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
A gnocchit ne keverd túl erősen, mert könnyen összetörhet.
Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és extra friss petrezselyemmel.
A parmezán helyett használhatsz grana padano-t is. A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt vágd fel, hogy friss maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.