Lemon chutney üvegben, gazdag sárga színű fűszeres szósz

Lemon chutney

A lemon chutney az indiai konyha egyik alapvető szósza, amely az édes-savanyú ízek tökéletes kombinációját hozza el. Az elkészítés során a citrom és a fűszerek, mint a fahéj, koriander és chili, egyensúlyba kerülnek, hogy egy igazán ínycsiklandó chutney-t hozzanak létre. A citrom frissessége és édes-savanyú íze remekül kiegészíti a fűszeres ételeket. Az indiai konyhában általában curryk, húsételek, vagy rizses fogások mellé tálalják, de akár salátákhoz is remekül illik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
4 db Citrom
100 g Cukor
100 ml Fehérborecet
2 cm Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Koriander mag
1 rúd Fahéj
1 db Szárított chilipaprika
0.5 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A citromokat hámozd meg és vágd kisebb darabokra, majd tedd egy nagy lábasba.

    A citromokat jól mosd meg, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket, és a húsok édes-savanyú íze jobban ki tudjon jönni.

    2

    A fokhagymát és a gyömbért apróra vágd, és add hozzá a citromhoz.

    A gyömbér friss íze feldobja a chutney-t, de ne tedd túl sokat, ha nem szeretnéd, hogy túl erőteljes legyen.

    3

    Add hozzá a cukrot, fehérborecetet, koriandert, fahéjat, chilipaprikát és sót. Keverd alaposan össze.

    A fahéj és a koriander aromás fűszereket ad a chutney-nak, miközben a chili enyhe csípősséget biztosít.

    4

    Tedd fel a keveréket alacsony lángon főni, és főzd 30-40 percig, amíg a citrom megpuhul és a keverék sűrűsödni kezd.

    Főzés közben figyelj arra, hogy ne égjen le. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kis vizet.

    5

    Amikor a chutney elérte a kívánt állagot, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Tárold üvegekben, és tedd a hűtőbe.

    A chutney íze még jobban összeér, ha egy-két órát pihen a hűtőben.