Készítsd elő az összetevőket: aprítsd fel a kínai kelt, újhagymát, citromfüvet, fokhagymát, reszeld le a sárgarépát és a gyömbért. Tipp: a citromfű kemény rostjai miatt csak a puhább, alsó részét használd, és nagyon finomra vágd.
A citromfű külső, keményebb rétegeit távolítsd el, mielőtt felaprítod.
Egy tálban keverd össze a darált csirkehúst a zöldségekkel, gyömbérrel, fokhagymával, citromfűvel, szójaszósszal és szezámolajjal. Keverd alaposan, de ne nyomd túl erősen, hogy a töltelék ne váljon pépessé. Tipp: ha időd engedi, hagyd állni 10 percet, hogy az ízek összeérjenek.
A tölteléket kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még szójaszószt vagy szezámolajat.
Helyezz egy gyoza tésztát a kezedbe, tegyél rá egy teáskanálnyi tölteléket. Nedvesítsd be a tészta szélét vízzel, majd hajtsd félbe és csípj rá 3-4 kis redőt. Zárd le alaposan. Tipp: a redőzésnél kezdd középen, és haladj két oldalra egyenletesen.
Ha a tészta száraz, nehezebben tapad. A vizet ecsettel vidd fel, hogy ne áztasd el a tésztát.
Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál napraforgóolajat, majd helyezd bele a gyozákat lapos oldalukkal lefelé. Pirítsd 2-3 percig, míg szép aranybarnák nem lesznek. Tipp: közben ne mozgasd őket, mert így lesz szép kéreg rajtuk.
Az olaj elég forró legyen, de ne égesd meg. Ha túl gyorsan barnulnak, vedd lejjebb a hőfokot.
Önts 100 ml vizet a serpenyőbe, fedd le, és párold 6-7 percig, hogy a tészta megpuhuljon, a töltelék átfőjön. Tipp: ügyelj rá, hogy ne maradjon sok víz a végén, különben nem lesz ropogós az aljuk.
A víz mennyisége a serpenyő méretétől és a gyozák számától is függ. Figyeld, hogy a tészta megpuhuljon, de a víz elpárologjon.
Vedd le a fedőt, és pirítsd további 1 percig, hogy újra ropogós kéreg képződjön az aljukon. Tipp: ha roppanósabb tésztát szeretnél, pirítsd még 30 másodpercig lefedés nélkül.
Vigyázz, hogy ne égesd meg a gyozákat, ha túl sokáig pirítod.
Tálald azonnal szójaszósszal vagy friss lime-mal ízesített mártogatóssal. Tipp: a citromfüves ízt kiemelheted néhány csepp lime-lével a mártásban.
A mártogatóhoz adhatsz egy kevés reszelt gyömbért vagy apróra vágott chilit is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.