Lencsés samosa tálalva

Lencsés samosa

A samosa története messze nyúlik vissza – Perzsiából indult, de Indiában vált valódi gasztronómiai ikonná. A vegetáriánus változatok közül a lencsés samosa az egyik legizgalmasabb: laktató, fehérjedús és tele van aromás fűszerekkel. Ahogy a tészta roppan a fog alatt, az illatos lencsés töltelék melegséget és karakteres ízélményt ad. Ez az étel ideális választás baráti összejövetelekre, előételként vagy akár főételként is. A töltelék ne legyen túl nedves – hagyd kihűlni és sűrűsödni. Ha különlegessé tennéd, keverhetsz bele egy csipet chiliport vagy egy kevés friss lime levet is, hogy élénkebb legyen az ízvilág.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
1280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Főtt barna lencse
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Őrölt római kömény
1 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Őrölt kurkuma
1 tk.
2 ek. Olaj (töltelékhez)
6 db Samosa tészta vagy leveles tészta
500 ml Olaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, kockázd fel, és főzd puhára. A lencsét szintén főzd meg, ha nem konzervet használsz. Mindkettőt törd össze, de hagyj benne darabos részeket a jobb állag érdekében.

    A burgonyát és a lencsét ne főzd túl, mert akkor a töltelék túl lágy lesz. A darabos állag érdekesebb textúrát ad a samosának.

    2

    Egy serpenyőben hevíts 2 evőkanál olajat, majd párold meg benne az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor üveges, add hozzá a fűszereket: római kömény, koriander, kurkuma és só.

    A fűszereket pirítsd egy kicsit az olajban, hogy jobban kiadják az aromájukat. Vigyázz, hogy ne égesd meg őket.

    3

    Keverd hozzá a tört burgonyát és a főtt lencsét. Dolgozd össze alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni, hogy ne áztassa el a tésztát.

    Ha a töltelék túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet vagy növényi olajat. A kihűtés azért fontos, hogy a tészta ne ázzon el.

    4

    A samosa tésztalapokat vagy leveles tésztát vágd hosszúkás csíkokra. Kanalazz egy adag tölteléket a szélére, majd hajtogasd háromszög formára, a széleket vízzel zárd le szorosan.

    A tésztacsíkok mérete függ a kívánt samosa méretétől. A széleket alaposan zárd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A vizet ecsettel vidd fel a tésztára.

    5

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel a sütéshez szánt olajat közepes hőfokra. A hőmérséklet ellenőrzéséhez dobj bele egy tésztadarabot – ha pezseg, megfelelő.

    Az olaj legyen elég forró, de ne égesd meg a samosákat. A túl alacsony hőmérsékleten a samosák megszívják magukat olajjal.

    6

    Süsd a samosákat aranybarnára oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Ne zsúfold túl a serpenyőt, hogy egyenletesen süljenek.

    A sütési idő függ a samosák méretétől és a tészta vastagságától. Figyeld a színüket, és vedd ki őket, amikor aranybarnák.

    7

    Papírtörlőre szedd ki a megsült darabokat, hogy a felesleges olajat felitassa. Tálald melegen – mártogató nélkül is finom!

    A samosákat tálalhatod mentás joghurtmártással, mangó chutney-val vagy tamarind szósszal.

    8

    Tipp: ha diétásabb megoldást keresel, a samosákat sütőben is megsütheted 200°C-on, sütőpapíron, kevés olajjal megkenve, 25-30 perc alatt.

    A sütőben sült samosák nem lesznek olyan ropogósak, mint a sült változat, de egészségesebbek.