Lengyel gombás pierogi tejföllel tálalva

Lengyel gombás pierogi

A lengyel gombás pierogi évszázadok óta része a karácsonyi hagyományoknak és a böjti időknek is, mivel húsmentes, mégis tápláló fogásként szolgált. Erdők közelségében a friss erdei gombák adták a töltelék alapját, amit hagymával pirítottak, és tejföllel tálaltak. A mai verziók gyakran csiperkéből vagy laskagombából készülnek, de az eredeti recept a vargánya aromáját idézi. Ahogy a pierogik lassan főnek, a gomba és hagyma illata betölti a konyhát, meghitt, ünnepi hangulatot teremtve. A tökéletes gombás pierogi titka a töltelék megfelelő állaga – sem túl nedves, sem túl száraz –, valamint a vékony, rugalmas tészta. Tipp: Keverhetsz egy kevés savanyú káposztát is a gombához, hogy pikánsabb ízvilágot kapj.

Előkészület 50 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
1 db Tojás
150 ml Víz
1 tk.
300 g Gomba
1 db Hagyma
2 ek. Napraforgóolaj
150 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld át a búzalisztet egy nagy tálba, keverd hozzá a sót. Üsd bele a tojást, majd fokozatosan add hozzá a vizet, miközben kevered. Ha a tészta összeállt, tedd lisztezett felületre, és gyúrd simává, rugalmas állagúra kb. 8–10 perc alatt. TIPP: A jól gyúrt tészta nem ragad a kézhez, de puha marad.

    A tészta rugalmasságát úgy ellenőrizheted, hogy ujjaddal benyomod. Ha lassan nyeri vissza az eredeti formáját, akkor jó.

    2

    Fedd le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig. Ez idő alatt a tészta könnyebben nyújthatóvá válik, és nem zsugorodik vissza formázáskor.

    A pihentetés alatt a tészta ne száradjon ki, ezért takard le nedves konyharuhával.

    3

    Aprítsd fel a hagymát és a gombát. Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a gombát, sózd, borsozd, és pirítsd le közepes lángon, amíg a nedvesség elpárolog és az ízek összeérnek. Hűtsd le a tölteléket. TIPP: Ha túl sok levet enged, szűrd le, hogy ne áztassa el a tésztát.

    A gomba ízét fokozhatod egy kevés szárított vargányával vagy gombakrémmel.

    4

    Nyújtsd ki a pihentetett tésztát 2 mm vastagságúra. Egy pohárral szaggass belőle köröket, és mindegyik közepére helyezz egy teáskanálnyi gombás tölteléket.

    A maradék tésztát gyúrd össze újra és nyújtsd ki. Ezzel elkerülheted a pazarlást.

    5

    Hajtsd félbe a tésztát, és nyomd össze a széleit ujjbeggyel vagy villával. TIPP: Nedvesítsd meg a tészta szélét, így biztosan nem nyílik szét főzés közben.

    A nedvesítéshez használhatsz vizet vagy egy kevés felvert tojást.

    6

    Forralj bő vizet, sózd meg enyhén, majd főzd a pierogikat adagokban 3–4 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután még 1–2 percig főzd, majd szűrd le.

    Ha nem fogyasztod el azonnal, a megfőtt pierogikat olajjal vékonyan megkenve tedd egymás mellé egy tálcára, és fagyaszd le. Később így könnyen kiolvaszthatod és megsütheted őket.

    7

    Tálald tejföllel és opcionálisan pirított hagymával. TIPP: A főtt pierogikat kevés olajon aranybarnára is piríthatod, hogy ropogósabb textúrát kapjanak.

    A tejföl helyett kínálhatsz mellé pirított baconkockákat vagy friss petrezselyemmel megszórt barna vajat is.