Lengyel gombås pierogi tejföllel tålalva

Lengyel gombĂĄs pierogi

A lengyel gombĂĄs pierogi Ă©vszĂĄzadok Ăłta rĂ©sze a karĂĄcsonyi hagyomĂĄnyoknak Ă©s a böjti idƑknek is, mivel hĂșsmentes, mĂ©gis tĂĄplĂĄlĂł fogĂĄskĂ©nt szolgĂĄlt. ErdƑk közelsĂ©gĂ©ben a friss erdei gombĂĄk adtĂĄk a töltelĂ©k alapjĂĄt, amit hagymĂĄval pirĂ­tottak, Ă©s tejföllel tĂĄlaltak. A mai verziĂłk gyakran csiperkĂ©bƑl vagy laskagombĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlnek, de az eredeti recept a vargĂĄnya aromĂĄjĂĄt idĂ©zi. Ahogy a pierogik lassan fƑnek, a gomba Ă©s hagyma illata betölti a konyhĂĄt, meghitt, ĂŒnnepi hangulatot teremtve. A tökĂ©letes gombĂĄs pierogi titka a töltelĂ©k megfelelƑ ĂĄllaga – sem tĂșl nedves, sem tĂșl szĂĄraz –, valamint a vĂ©kony, rugalmas tĂ©szta. Tipp: Keverhetsz egy kevĂ©s savanyĂș kĂĄposztĂĄt is a gombĂĄhoz, hogy pikĂĄnsabb Ă­zvilĂĄgot kapj.

ElƑkĂ©szĂŒlet 50 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 Ăłra
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 300 g Gomba
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 2 ek. Napraforgóolaj
⭕ 150 g Tejföl

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet egy nagy tĂĄlba, keverd hozzĂĄ a sĂłt. Üsd bele a tojĂĄst, majd fokozatosan add hozzĂĄ a vizet, miközben kevered. Ha a tĂ©szta összeĂĄllt, tedd lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd simĂĄvĂĄ, rugalmas ĂĄllagĂșra kb. 8–10 perc alatt. TIPP: A jĂłl gyĂșrt tĂ©szta nem ragad a kĂ©zhez, de puha marad.

    A tĂ©szta rugalmassĂĄgĂĄt Ășgy ellenƑrizheted, hogy ujjaddal benyomod. Ha lassan nyeri vissza az eredeti formĂĄjĂĄt, akkor jĂł.

    2

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt egy konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni 30 percig. Ez idƑ alatt a tĂ©szta könnyebben nyĂșjthatĂłvĂĄ vĂĄlik, Ă©s nem zsugorodik vissza formĂĄzĂĄskor.

    A pihentetés alatt a tészta ne szåradjon ki, ezért takard le nedves konyharuhåval.

    3

    AprĂ­tsd fel a hagymĂĄt Ă©s a gombĂĄt. Egy serpenyƑben hevĂ­tsd fel az olajat, Ă©s pĂĄrold ĂŒvegesre a hagymĂĄt. Add hozzĂĄ a gombĂĄt, sĂłzd, borsozd, Ă©s pirĂ­tsd le közepes lĂĄngon, amĂ­g a nedvessĂ©g elpĂĄrolog Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek. HƱtsd le a töltelĂ©ket. TIPP: Ha tĂșl sok levet enged, szƱrd le, hogy ne ĂĄztassa el a tĂ©sztĂĄt.

    A gomba ízét fokozhatod egy kevés szårított vargånyåval vagy gombakrémmel.

    4

    NyĂșjtsd ki a pihentetett tĂ©sztĂĄt 2 mm vastagsĂĄgĂșra. Egy pohĂĄrral szaggass belƑle köröket, Ă©s mindegyik közepĂ©re helyezz egy teĂĄskanĂĄlnyi gombĂĄs töltelĂ©ket.

    A maradĂ©k tĂ©sztĂĄt gyĂșrd össze Ășjra Ă©s nyĂșjtsd ki. Ezzel elkerĂŒlheted a pazarlĂĄst.

    5

    Hajtsd fĂ©lbe a tĂ©sztĂĄt, Ă©s nyomd össze a szĂ©leit ujjbeggyel vagy villĂĄval. TIPP: NedvesĂ­tsd meg a tĂ©szta szĂ©lĂ©t, Ă­gy biztosan nem nyĂ­lik szĂ©t fƑzĂ©s közben.

    A nedvesítéshez hasznålhatsz vizet vagy egy kevés felvert tojåst.

    6

    Forralj bƑ vizet, sĂłzd meg enyhĂ©n, majd fƑzd a pierogikat adagokban 3–4 percig, amĂ­g feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re. EzutĂĄn mĂ©g 1–2 percig fƑzd, majd szƱrd le.

    Ha nem fogyasztod el azonnal, a megfƑtt pierogikat olajjal vĂ©konyan megkenve tedd egymĂĄs mellĂ© egy tĂĄlcĂĄra, Ă©s fagyaszd le. KĂ©sƑbb Ă­gy könnyen kiolvaszthatod Ă©s megsĂŒtheted Ƒket.

    7

    TĂĄlald tejföllel Ă©s opcionĂĄlisan pirĂ­tott hagymĂĄval. TIPP: A fƑtt pierogikat kevĂ©s olajon aranybarnĂĄra is pirĂ­thatod, hogy ropogĂłsabb textĂșrĂĄt kapjanak.

    A tejföl helyett kínålhatsz mellé pirított baconkockåkat vagy friss petrezselyemmel megszórt barna vajat is.