Lengyel sonkås pierogi tejföllel és pirított hagymåval tålalva

Lengyel sonkĂĄs pierogi

A lengyel sonkĂĄs pierogi egy kevĂ©sbĂ© ismert, de annĂĄl Ă­zletesebb vĂĄltozata a hagyomĂĄnyos töltött tĂ©sztĂĄnak. KĂŒlönösen hĂșsvĂ©ti idƑszakban kedvelt, amikor a maradĂ©k fƑtt sonkĂĄt kreatĂ­van ĂșjrahasznosĂ­tjĂĄk. A sĂłs, fĂŒstös sonka remekĂŒl harmonizĂĄl a puha tĂ©sztĂĄval Ă©s a krĂ©mes tejföllel. A konyha megtelik pirĂ­tott hagyma Ă©s sonka illatĂĄval, miközben a pierogik lassan fƑnek a fazĂ©kban – egy igazi otthonos lengyel klasszikus. A recept titka az aprĂłra vĂĄgott, jĂłl ĂĄtsĂŒlt sonka Ă©s az enyhĂ©n pirĂ­tott hagyma egyensĂșlya. Tipp: A töltelĂ©ket Ă­zlĂ©s szerint feldobhatod reszelt sajttal is, ha gazdagabb Ă­zvilĂĄgot szeretnĂ©l.

ElƑkĂ©szĂŒlet 50 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 Ăłra
790 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 250 g FƑtt sonka
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 2 ek. Napraforgóolaj
⭕ 150 g Tejföl

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a sĂłt, majd ĂŒsd bele a tojĂĄst. Fokozatosan öntsd hozzĂĄ a vizet, miközben kevered. Amikor a tĂ©szta összeĂĄll, tedd lisztezett felĂŒletre, Ă©s gyĂșrd simĂĄra, kb. 8–10 percig. TIPP: A jĂłl gyĂșrt tĂ©szta nem ragad Ă©s rugalmas, de nem szĂĄraz.

    Ha a tĂ©szta nagyon ragad, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s lisztet. Ha tĂșl szĂĄraz, csepegtess hozzĂĄ egy kis vizet.

    2

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s hagyd pihenni szobahƑmĂ©rsĂ©kleten 30 percig. Ez segĂ­t abban, hogy könnyen formĂĄzhatĂłvĂĄ vĂĄljon.

    A pihentetĂ©s alatt a tĂ©szta könnyebben kezelhetƑvĂ© vĂĄlik, Ă©s nem fog visszahĂșzĂłdni nyĂșjtĂĄskor.

    3

    A sonkĂĄt darabold aprĂłra vagy darĂĄld le. A hagymĂĄt szintĂ©n aprĂ­tsd fel, majd egy serpenyƑben olajon pĂĄrold ĂŒvegesre. Add hozzĂĄ a sonkĂĄt, Ă©s pĂĄr percig pirĂ­tsd egyĂŒtt. HƱtsd le, majd dolgozd össze. TIPP: Ha szĂĄraz a töltelĂ©k, adj hozzĂĄ kevĂ©s tejfölt, hogy krĂ©mesebb legyen.

    A sonka helyett hasznĂĄlhatsz fƑtt, fĂŒstölt hĂșst is. A lĂ©nyeg, hogy ne legyen tĂșl sĂłs.

    4

    A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra, majd egy pohĂĄr segĂ­tsĂ©gĂ©vel szaggass belƑle köröket. Minden kör közepĂ©re tegyĂ©l egy kanĂĄlnyi sonkĂĄs töltelĂ©ket.

    A köröket szaggatĂĄs utĂĄn takard le fĂłliĂĄval, hogy ne szĂĄradjanak ki, amĂ­g megtöltöd Ƒket.

    5

    Hajtsd félbe a köröket, és a széleket jól nyomd össze ujjal vagy villåval. TIPP: A biztonsågos zåråshoz nedvesítsd meg enyhén a tészta szélét.

    Ha a töltelĂ©k tĂșl sok, nehezen zĂĄrĂłdik a tĂ©szta. Ebben az esetben vegyĂ©l ki egy keveset a töltelĂ©kbƑl.

    6

    Forralj fel bƑ vizet, sĂłzd meg, majd fƑzd ki a pierogikat adagokban. Amikor feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re, fƑzd mĂ©g 1–2 percig, majd szƱrd le.

    A fƑzƑvĂ­zbe tehetsz egy kevĂ©s olajat, Ă­gy a pierogik kevĂ©sbĂ© fognak összeragadni.

    7

    TĂĄlald frissen, tejföllel Ă©s pirĂ­tott hagymĂĄval. TIPP: A fƑtt pierogikat serpenyƑben kevĂ©s olajon meg is pirĂ­thatod, ha ropogĂłsabb ĂĄllagot szeretnĂ©l.

    A pirĂ­tott pierogik mellĂ© kĂ­nĂĄlhatsz savanyĂș kĂĄposztĂĄt is.