Lengyel szilvås pierogi porcukorral és tejföllel tålalva

Lengyel szilvĂĄs pierogi

A lengyel szilvĂĄs pierogi egy klasszikus Ă©des vĂĄltozata a töltött tĂ©sztĂĄnak, amely Ă©vszĂĄzadok Ăłta rĂ©sze a vidĂ©ki lengyel konyhĂĄnak. A nyĂĄr vĂ©gĂ©n, szilvaszezon idejĂ©n kĂ©szĂ­tettĂ©k leggyakrabban, amikor bƑsĂ©ggel ĂĄllt rendelkezĂ©sre ez az Ă­zletes gyĂŒmölcs. BĂĄr eredetileg ĂŒnnepi fogĂĄskĂ©nt szolgĂĄlt, ma mĂĄr egĂ©sz Ă©vben kedvelt desszert vagy Ă©des fƑétel. Ahogy a szilvĂĄs pierogi forrĂł vĂ­zben fƑ, a konyhĂĄt betölti a fahĂ©jas gyĂŒmölcs illata, Ă©s az ember szinte visszarepĂŒl a nagymama konyhĂĄjĂĄba. A sikeres szilvĂĄs pierogi titka a jĂłl megmunkĂĄlt, vĂ©kony tĂ©szta Ă©s az egyensĂșlyban lĂ©vƑ Ă©des-savanykĂĄs töltelĂ©k. Tipp: A tĂșlĂ©rett szilvĂĄt is felhasznĂĄlhatod hozzĂĄ – minĂ©l Ă©desebb, annĂĄl jobb!

ElƑkĂ©szĂŒlet 50 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 Ăłra
740 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 1 db Tojás
⭕ 150 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 300 g Szilva
⭕ 50 g Cukor
⭕ 0.5 tk. FahĂ©j
⭕ 1 ek. Porcukor
⭕ 150 g Tejföl

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    SzitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a sĂłt, majd ĂŒsd bele a tojĂĄst, Ă©s fokozatosan öntsd hozzĂĄ a vizet. Keverd össze, majd gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ 8–10 perc alatt. TIPP: A tĂ©szta akkor jĂł, ha nem ragad, de nem is tĂșl kemĂ©ny – szĂŒksĂ©g esetĂ©n adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet vagy vizet.

    A tĂ©szta gyĂșrĂĄsakor figyelj arra, hogy ne dolgozd tĂșl, mert kemĂ©ny lesz.

    2

    Fedd le a tĂ©sztĂĄt egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s pihentesd 30 percig szobahƑmĂ©rsĂ©kleten. Ez megkönnyĂ­ti a nyĂșjtĂĄst, Ă©s a tĂ©szta kevĂ©sbĂ© fog visszaugrani formĂĄzĂĄs közben.

    A pihentetés sorån a tészta nedvessége egyenletesen eloszlik, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    3

    A szilvĂĄt magozd ki, Ă©s vĂĄgd aprĂł darabokra. Egy tĂĄlban keverd össze a cukorral Ă©s a fahĂ©jjal. Hagyd ĂĄllni 10–15 percet, hogy a szilva kissĂ© levet eresszen. TIPP: HasznĂĄlhatsz fagyasztott szilvĂĄt is, de elƑtte jĂłl csöpögtesd le.

    Ha a szilva nagyon leveses, keverj hozzå egy kevés zsemlemorzsåt, hogy felszívja a nedvességet.

    4

    A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra, majd egy pohĂĄr vagy szaggatĂł segĂ­tsĂ©gĂ©vel vĂĄgj ki köröket. A közepĂŒkbe tegyĂ©l egy kiskanĂĄlnyi szilvĂĄs töltelĂ©ket.

    A szilvĂĄs töltelĂ©k ne legyen tĂșl sok, mert kifolyhat fƑzĂ©s közben.

    5

    Hajtsd fĂ©lbe a köröket, nyomd össze a szĂ©leket ujjal vagy villa segĂ­tsĂ©gĂ©vel, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjanak. TIPP: NedvesĂ­tsd meg a tĂ©szta szĂ©lĂ©t egy kis vĂ­zzel, Ă­gy biztosan nem nyĂ­lik szĂ©t fƑzĂ©s közben.

    A szilvĂĄs pierogi esetĂ©ben kĂŒlönösen fontos a jĂł zĂĄrĂĄs, mert a kifolyĂł szilvalĂ© rontja a fƑzƑvizet.

    6

    Forralj fel bƑ vizet, sĂłzd meg enyhĂ©n, Ă©s fƑzd ki a pierogikat adagokban. Amikor feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re, fƑzd mĂ©g 1–2 percig, majd szƱrƑkanĂĄllal vedd ki Ƒket.

    A szilvĂĄs pierogit Ăłvatosan kezeld fƑzĂ©s közben, mert könnyen szĂ©teshet.

    7

    TĂĄlald melegen vagy langyosan, porcukorral megszĂłrva, egy adag hideg tejföllel. TIPP: A fƑtt pierogit egy kevĂ©s vajon is ĂĄtpirĂ­thatod, hogy kĂ­vĂŒl enyhĂ©n ropogĂłs legyen.

    A szilvĂĄs pierogihoz jĂłl illik a vanĂ­liasodĂł is.