SzitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet egy nagy tĂĄlba, add hozzĂĄ a sĂłt, majd ĂŒsd bele a tojĂĄst, Ă©s fokozatosan öntsd hozzĂĄ a vizet. Keverd össze, majd gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ 8â10 perc alatt. TIPP: A tĂ©szta akkor jĂł, ha nem ragad, de nem is tĂșl kemĂ©ny â szĂŒksĂ©g esetĂ©n adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet vagy vizet.
A tĂ©szta gyĂșrĂĄsakor figyelj arra, hogy ne dolgozd tĂșl, mert kemĂ©ny lesz.
Fedd le a tĂ©sztĂĄt egy tiszta konyharuhĂĄval, Ă©s pihentesd 30 percig szobahĆmĂ©rsĂ©kleten. Ez megkönnyĂti a nyĂșjtĂĄst, Ă©s a tĂ©szta kevĂ©sbĂ© fog visszaugrani formĂĄzĂĄs közben.
A pihentetĂ©s sorĂĄn a tĂ©szta nedvessĂ©ge egyenletesen eloszlik, Ăgy könnyebb lesz vele dolgozni.
A szilvĂĄt magozd ki, Ă©s vĂĄgd aprĂł darabokra. Egy tĂĄlban keverd össze a cukorral Ă©s a fahĂ©jjal. Hagyd ĂĄllni 10â15 percet, hogy a szilva kissĂ© levet eresszen. TIPP: HasznĂĄlhatsz fagyasztott szilvĂĄt is, de elĆtte jĂłl csöpögtesd le.
Ha a szilva nagyon leveses, keverj hozzĂĄ egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt, hogy felszĂvja a nedvessĂ©get.
A pihentetett tĂ©sztĂĄt nyĂșjtsd ki kb. 2 mm vastagsĂĄgĂșra, majd egy pohĂĄr vagy szaggatĂł segĂtsĂ©gĂ©vel vĂĄgj ki köröket. A közepĂŒkbe tegyĂ©l egy kiskanĂĄlnyi szilvĂĄs töltelĂ©ket.
A szilvĂĄs töltelĂ©k ne legyen tĂșl sok, mert kifolyhat fĆzĂ©s közben.
Hajtsd fĂ©lbe a köröket, nyomd össze a szĂ©leket ujjal vagy villa segĂtsĂ©gĂ©vel, hogy jĂłl zĂĄrĂłdjanak. TIPP: NedvesĂtsd meg a tĂ©szta szĂ©lĂ©t egy kis vĂzzel, Ăgy biztosan nem nyĂlik szĂ©t fĆzĂ©s közben.
A szilvĂĄs pierogi esetĂ©ben kĂŒlönösen fontos a jĂł zĂĄrĂĄs, mert a kifolyĂł szilvalĂ© rontja a fĆzĆvizet.
Forralj fel bĆ vizet, sĂłzd meg enyhĂ©n, Ă©s fĆzd ki a pierogikat adagokban. Amikor feljönnek a vĂz tetejĂ©re, fĆzd mĂ©g 1â2 percig, majd szƱrĆkanĂĄllal vedd ki Ćket.
A szilvĂĄs pierogit Ăłvatosan kezeld fĆzĂ©s közben, mert könnyen szĂ©teshet.
TĂĄlald melegen vagy langyosan, porcukorral megszĂłrva, egy adag hideg tejföllel. TIPP: A fĆtt pierogit egy kevĂ©s vajon is ĂĄtpirĂthatod, hogy kĂvĂŒl enyhĂ©n ropogĂłs legyen.
A szilvĂĄs pierogihoz jĂłl illik a vanĂliasodĂł is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.