Frissen sült lengyel túrós croissant

Lengyel túrós croissant

A lengyel konyhában a túró gyakran szerepel sütemények és desszertek töltelékeként. Ezt az ízletes hagyományt ötvöztük a francia croissant vajas, réteges tésztájával, hogy egy egyedi, krémes és enyhén édes péksüteményt hozzunk létre. A túró és a méz kombinációja selymes, lágy ízt eredményez, amely minden falatnál tökéletes harmóniát alkot. Ha szereted a túrós finomságokat, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Túró
5 ml Vaníliakivonat
30 g Méz
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos, ne legyen se túl meleg, se túl hideg, különben az élesztő nem fog felfutni. Ideális a 30-35°C.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát alaposan gyúrd át, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, és a croissantok rétegesek legyenek.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez válassz meleg, huzatmentes helyet.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában, és a rétegek szépen elkülönüljenek.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hűtés segít, hogy a vaj megkeményedjen, és a tészta könnyebben nyújtható legyen.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a croissantok rétegességét.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi túrós keveréket, amelyet mézzel és vaníliakivonattal kevertél el.

    A túrós töltelékhez adhatsz mazsolát vagy citromhéjat is.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél figyelj, hogy ne húzd meg a tésztát, mert akkor nehezebben kel meg.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés még lazábbá teszi a tésztát, így a croissantok könnyedebbek lesznek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz keverhetsz egy kevés tejet vagy vizet a még fényesebb eredményért.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukor helyett használhatsz olvasztott csokoládét vagy más szórást is.