Lettu finn palacsinta tálalva

Lettu

A lettu, vagyis a finn palacsinta, évszázadok óta a skandináv konyha egyik legnépszerűbb étele. Bár hasonlít a francia crêpe-re, a finn változat kissé vastagabb és gazdagabb ízű, köszönhetően a magasabb tojás- és vajtartalmának. Hagyományosan ünnepi alkalmakkor és családi összejöveteleken készítik, gyakran lekvárral és tejszínhabbal tálalva. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy frissen sült lettu illata, amely betölti a konyhát. A tökéletes lettu titka a megfelelően pihentetett tészta és a precíz sütés, amely biztosítja a puha, mégis enyhén ropogós textúrát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
430 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
150 g Liszt
2 db Tojás
400 ml Tej
100 ml Víz
30 g Vaj
1 csipet
10 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy közepes méretű tálba, majd adj hozzá egy csipet sót és cukrot.

    A liszt szitálása segít elkerülni a csomósodást és könnyebbé teszi a tésztát.

    2

    Üsd bele a tojásokat a liszt közepébe, és kezd el keverni egy habverővel vagy villával.

    Kezdd lassan a keverést a közepén, majd fokozatosan dolgozd bele a lisztet a szélekről, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    3

    Fokozatosan öntsd hozzá a tejet és a vizet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes, híg tésztát kapj.

    A tej és a víz aránya befolyásolja a lettu vastagságát. Ha vékonyabb lettu-t szeretnél, adj hozzá több vizet.

    4

    Olvaszd meg a vajat, majd keverd hozzá a tésztához. Hagyd pihenni 15 percig, hogy a liszt teljesen felszívja a folyadékot.

    A vaj lágyabbá és ízletesebbé teszi a lettu-t. A pihentetés segít a tésztának összeérni és a lisztnek megduzzadni.

    5

    Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, és kenj meg egy kevés vajjal.

    A serpenyő legyen elég forró, mielőtt a tésztát beleöntöd, de ne túl forró, különben a lettu megég.

    6

    Önts egy kis adag tésztát a serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal oszlasd el vékonyan a serpenyő teljes felületén.

    A tészta mennyisége határozza meg a lettu vastagságát. Minél kevesebb tésztát öntesz a serpenyőbe, annál vékonyabb lesz a lettu.

    7

    Süsd a lettu-t körülbelül 1 percig, majd egy spatulával fordítsd meg, és süsd még 30 másodpercig a másik oldalán is.

    Akkor fordítsd meg a lettu-t, amikor a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől és a teteje már nem folyós.

    8

    Ismételd meg a folyamatot, amíg az összes tésztát megsütöd, és közben szükség szerint vajazd a serpenyőt.

    A kész lettu-t egymásra helyezve tartsd melegen.

    9

    Tálald a lettu-t lekvárral, friss gyümölcsökkel vagy tejszínhabbal, ízlés szerint.

    A lettu-t sósan is tálalhatod, például sajttal vagy sonkával.