A céklát alaposan mosd meg, hámozd meg, és vágd kisebb kockákra. Tipp: használj kesztyűt, hogy elkerüld a kéz elszíneződését.
A cékla nagyon erősen fog, ezért a kesztyű használata javasolt. A kockák mérete nagyjából egyforma legyen, hogy egyenletesen főjenek meg.
A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel. Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.
A hagymát és fokhagymát apróra vágd, hogy ne legyenek zavaró darabok a levesben.
Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre 3-4 perc alatt. Ezután keverd hozzá a fokhagymát, és párold további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
A hagymát alacsony lángon párold, nehogy megégjen. A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamarabb megég.
Add hozzá a felkockázott céklát, keverd össze, majd öntsd rá az alaplevet. Forrald fel, majd takarékon főzd 25-30 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul.
Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé ízesebbé teszi a levest. A cékla puhaságát villával ellenőrizheted.
Ha a cékla puha, vedd le a lábast a tűzről. Botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha extra selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.
A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd kicsit hűlni a levest előtte.
Add hozzá a tejszínt, levendulát, citromlevet, sót és borsot. Tedd vissza a tűzre, és melegítsd át, de ne forrald fel – így megmarad a levendula finom aromája.
A levendulát óvatosan adagold, mert nagyon intenzív íze van. A citromlé kiemeli a cékla édességét és a levendula aromáját. Kóstold meg, és ízlés szerint sózd, borsozd.
Tálalás előtt díszítheted egy kevés tejszíncseppel vagy néhány ehető levendulavirággal. Tipp: pirított dióval is remekül passzol.
A pirított dió vagy más magvak (pl. tökmag, napraforgómag) roppanós textúrát adnak a levesnek. A tejszíncseppel és a levendulavirággal elegánsabbá teheted a tálalást.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.