Levendulás céklakrémleves tálalva

Levendulás céklakrémleves

A céklalevesek története hosszú múltra tekint vissza Kelet-Európában, különösen Oroszországban és Lengyelországban, ahol a céklát már régóta használják levesek alapanyagaként. A modern gasztronómia azonban egyre bátrabban ötvözi az édes és virágos ízeket – innen származik a levendulával gazdagított változat. Ahogy a főtt cékla mély színe és természetes édessége találkozik a levendula finom illatával, egy igazán különleges leves születik. Képzeld el, ahogy az első kanalak felmelegítik a tested és lelked egy hűvös estén. A krémes állagot a hosszú főzés és a botmixer biztosítja, míg a citromlé frissességet ad. Tipp: érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert másnap még jobban összeérnek az ízek!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
610 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Cékla
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
0.5 tk. Szárított ehető levendulavirág
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A céklát alaposan mosd meg, hámozd meg, és vágd kisebb kockákra. Tipp: használj kesztyűt, hogy elkerüld a kéz elszíneződését.

    A cékla nagyon erősen fog, ezért a kesztyű használata javasolt. A kockák mérete nagyjából egyforma legyen, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel. Egy közepes lábasban melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon.

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, hogy ne legyenek zavaró darabok a levesben.

    3

    Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre 3-4 perc alatt. Ezután keverd hozzá a fokhagymát, és párold további 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

    A hagymát alacsony lángon párold, nehogy megégjen. A fokhagymát a végén add hozzá, mert hamarabb megég.

    4

    Add hozzá a felkockázott céklát, keverd össze, majd öntsd rá az alaplevet. Forrald fel, majd takarékon főzd 25-30 percig, amíg a cékla teljesen megpuhul.

    Ha nincs alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé ízesebbé teszi a levest. A cékla puhaságát villával ellenőrizheted.

    5

    Ha a cékla puha, vedd le a lábast a tűzről. Botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha extra selymes állagot szeretnél, szűrd át egy finom szűrőn.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd kicsit hűlni a levest előtte.

    6

    Add hozzá a tejszínt, levendulát, citromlevet, sót és borsot. Tedd vissza a tűzre, és melegítsd át, de ne forrald fel – így megmarad a levendula finom aromája.

    A levendulát óvatosan adagold, mert nagyon intenzív íze van. A citromlé kiemeli a cékla édességét és a levendula aromáját. Kóstold meg, és ízlés szerint sózd, borsozd.

    7

    Tálalás előtt díszítheted egy kevés tejszíncseppel vagy néhány ehető levendulavirággal. Tipp: pirított dióval is remekül passzol.

    A pirított dió vagy más magvak (pl. tökmag, napraforgómag) roppanós textúrát adnak a levesnek. A tejszíncseppel és a levendulavirággal elegánsabbá teheted a tálalást.