A vajat kockázd fel, és tedd hűtőbe. A szárított levendulát daráld finomabbra, vagy törd mozsárban, hogy jobban elkeveredjen a tésztában és intenzívebb ízt adjon.
A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a pogácsa omlós legyen. A levendula mennyiségével óvatosan bánj, mert a túl sok keserűvé teheti a pogácsát.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót és a finomra tört levendulát. Ezután morzsold bele a hideg vajat, amíg morzsás állagot kapsz. Ez biztosítja az omlósságot.
A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. Használhatsz késes robotgépet is, de vigyázz, ne dolgozd túl.
Add hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrd össze a tésztát. Ha ragacsos, kevés liszttel korrigálhatod. Fontos, hogy ne dolgozd túl, mert kemény lehet sütés után.
A tésztát csak addig gyúrd, amíg össze nem áll. A túlzott gyúrástól a glutén aktiválódik, és a pogácsa rágós lesz.
Formázz cipót a tésztából, csomagold fóliába, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig. Ez segít, hogy a tészta szép formát tartson, és ne laposodjon el sütéskor.
A pihentetés alatt a tészta jobban kezelhetővé válik, és a glutén is ellazul, így a pogácsa omlósabb lesz. Ha van időd, akár egy éjszakát is pihentetheted.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. A szaggatót mártsd lisztbe minden vágás előtt, hogy ne ragadjon.
A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyformán süljenek. A leeső tésztadarabokat ne gyúrd össze újra, mert keményebb lesz a pogácsa. Inkább tedd hűtőbe, és később süsd ki.
Tedd a pogácsákat sütőpapíros tepsibe, majd kend meg a tetejüket a felvert tojással. Ízlés szerint kevés levendulával is megszórhatod, de óvatosan, mert erős ízű!
A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. A levendulával való szórás opcionális, de ha használod, csak nagyon keveset tegyél rá.
Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, míg a pogácsák aranybarnák lesznek. Tipp: ha illatos és repedezett a teteje, elkészült!
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha aranybarnák, vedd ki őket a sütőből. Ha túl sokáig sütöd, kiszáradhatnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.