Levendulás pogácsa aranybarna színű, omlós süteményként tálalva

Levendulás pogácsa

A levendula nemcsak illatos dísznövény, hanem kulináris fűszerként is megállja a helyét, különösen süteményekben. Franciaországban régóta használják desszertekben, de Magyarországon is egyre népszerűbb. A levendulás pogácsa egy igazán különleges édesség, amely friss, virágos aromájával és vajjal dúsított omlós tésztájával bármilyen alkalmat ünnepivé varázsol. Technikai tipp: mindig ehető, kezeletlen szárított levendulavirágot használj, és ne adagold túl, mert keserű lehet. Sütés közben a konyhát betölti az enyhén citrusos, virágos illat, ami garantáltan mosolyt csal az arcokra. Ez a pogácsa kiváló kiegészítője lehet egy délutáni teázásnak, de különleges vendégváróként is megállja a helyét.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
200 g Vaj
2 tk. Szárított ehető levendulavirág
40 g Cukor
100 g Tejföl
2 db Tojássárgája
1 ek. Sütőpor
0.5 tk.
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat kockázd fel, és tedd hűtőbe. A szárított levendulát daráld finomabbra, vagy törd mozsárban, hogy jobban elkeveredjen a tésztában és intenzívebb ízt adjon.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, hogy a pogácsa omlós legyen. A levendula mennyiségével óvatosan bánj, mert a túl sok keserűvé teheti a pogácsát.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót és a finomra tört levendulát. Ezután morzsold bele a hideg vajat, amíg morzsás állagot kapsz. Ez biztosítja az omlósságot.

    A vajat gyorsan morzsold el a liszttel, hogy ne olvadjon meg a kezed melegétől. Használhatsz késes robotgépet is, de vigyázz, ne dolgozd túl.

    3

    Add hozzá a tejfölt és a tojássárgákat, majd gyúrd össze a tésztát. Ha ragacsos, kevés liszttel korrigálhatod. Fontos, hogy ne dolgozd túl, mert kemény lehet sütés után.

    A tésztát csak addig gyúrd, amíg össze nem áll. A túlzott gyúrástól a glutén aktiválódik, és a pogácsa rágós lesz.

    4

    Formázz cipót a tésztából, csomagold fóliába, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig. Ez segít, hogy a tészta szép formát tartson, és ne laposodjon el sütéskor.

    A pihentetés alatt a tészta jobban kezelhetővé válik, és a glutén is ellazul, így a pogácsa omlósabb lesz. Ha van időd, akár egy éjszakát is pihentetheted.

    5

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra, majd szaggasd ki pogácsaszaggatóval. A szaggatót mártsd lisztbe minden vágás előtt, hogy ne ragadjon.

    A tésztát egyenletesen nyújtsd ki, hogy a pogácsák egyformán süljenek. A leeső tésztadarabokat ne gyúrd össze újra, mert keményebb lesz a pogácsa. Inkább tedd hűtőbe, és később süsd ki.

    6

    Tedd a pogácsákat sütőpapíros tepsibe, majd kend meg a tetejüket a felvert tojással. Ízlés szerint kevés levendulával is megszórhatod, de óvatosan, mert erős ízű!

    A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak. A levendulával való szórás opcionális, de ha használod, csak nagyon keveset tegyél rá.

    7

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig, míg a pogácsák aranybarnák lesznek. Tipp: ha illatos és repedezett a teteje, elkészült!

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra, és ha aranybarnák, vedd ki őket a sütőből. Ha túl sokáig sütöd, kiszáradhatnak.