Lihapiirakka édesburgonyával töltve, aranybarnára sütve, frissen tálalva

Lihapiirakka édesburgonyával

A Lihapiirakka, a finn töltött tészta legismertebb változata, új színt kap az édesburgonya hozzáadásával. Ez a narancsszínű gumós zöldség nemcsak édesebb ízt kölcsönöz a tölteléknek, hanem selymesebb textúrát is biztosít. Az édesburgonya az elmúlt évtizedekben vált népszerű alapanyaggá Észak-Európában, ahol egyre több tradicionális ételt gondolnak újra vele. Technikai tanács: fontos, hogy az édesburgonyát teljesen puhára főzd, és ne maradjon benne darabosan – így könnyen belekeverhető a húsos alapba. A sütés során az aranybarna kérget kapott tésztabatyuk belsejében kellemesen édes-sós töltelék gőzölög, ami minden falatnál meglepően harmonikus élményt nyújt. Kiváló választás ebédre, uzsonnára vagy akár hidegen fogyasztva is. Az édesburgonyás Lihapiirakka a hagyomány és modernség tökéletes találkozása – egyszerre tápláló, különleges és könnyen elkészíthető.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2175 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
150 g Édesburgonya
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot, majd hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, a sót, és olvaszd fel a vajat.

    Az élesztő csak akkor fut fel jól, ha a tej langyos – ne használj forró tejet!

    2

    A lisztet keverd el a sóval, majd add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. Letakarva keleszd 1 óráig.

    A tésztát legalább 8 percig gyúrd kézzel vagy géppel – ez biztosítja a rugalmasságot és a levegősséget.

    3

    Az édesburgonyát hámozd meg, vágd apró kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára, majd szűrd le és törd össze. Egy serpenyőben dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, add hozzá a darált húst, fűszerezd, és pirítsd készre. A végén keverd hozzá az édesburgonyát.

    Az édesburgonya természetes édességet ad a tölteléknek – ne használj hozzá plusz cukrot.

    4

    A megkelt tésztát oszd nyolc részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz rá tölteléket, hajtsd félbe, és alaposan nyomd össze a széleket.

    A tökéletes záródásért vizezd be enyhén a széleket – így sütés közben sem nyílik szét.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra. Süsd oldalanként 2-3 percig a batyukat, míg aranybarnák lesznek. Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    A tökéletes állag érdekében ne zsúfold túl a serpenyőt – hagyj elég helyet a tésztáknak sülni.