Langyosítsd meg a tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot, majd hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, a sót, és olvaszd fel a vajat.
Az élesztő csak akkor fut fel jól, ha a tej langyos – ne használj forró tejet!
A lisztet keverd el a sóval, majd add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd össze, amíg sima, rugalmas tésztát kapsz. Letakarva keleszd 1 óráig.
A tésztát legalább 8 percig gyúrd kézzel vagy géppel – ez biztosítja a rugalmasságot és a levegősséget.
Az édesburgonyát hámozd meg, vágd apró kockákra, és enyhén sós vízben főzd puhára, majd szűrd le és törd össze. Egy serpenyőben dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, add hozzá a darált húst, fűszerezd, és pirítsd készre. A végén keverd hozzá az édesburgonyát.
Az édesburgonya természetes édességet ad a tölteléknek – ne használj hozzá plusz cukrot.
A megkelt tésztát oszd nyolc részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz rá tölteléket, hajtsd félbe, és alaposan nyomd össze a széleket.
A tökéletes záródásért vizezd be enyhén a széleket – így sütés közben sem nyílik szét.
Hevítsd fel az olajat 170°C-ra. Süsd oldalanként 2-3 percig a batyukat, míg aranybarnák lesznek. Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
A tökéletes állag érdekében ne zsúfold túl a serpenyőt – hagyj elég helyet a tésztáknak sülni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.