Gluténmentes Lihapiirakka aranybarnára sütve, darált húsos töltelékkel tálalva

Lihapiirakka gluténmentes tésztával

A Lihapiirakka gluténmentes változata lehetővé teszi, hogy a lisztérzékenyek vagy gluténérzékenységgel élők is élvezhessék ezt a hagyományos finn ételt. A recept úgy lett kialakítva, hogy a gluténmentes liszt is megfelelő állagot és ízt biztosítson a tésztának. Technikai tanács: a gluténmentes tészták több figyelmet igényelnek formázáskor, de egy kis gyakorlattal ugyanolyan tökéletesek lehetnek, mint a hagyományosak. A húsos töltelék klasszikus marad, így az autentikus ízélmény megmarad, még akkor is, ha a tészta más alapanyagból készül. A kívül ropogós, belül puha batyuk ideálisak melegen vagy akár hidegen is fogyasztva. Ez az étel remek választás lehet egy otthoni vacsorához, vendéglátáshoz vagy egy gluténmentes piknikhez – megmutatva, hogy az ételérzékenység nem jelent lemondást a hagyományos ízekről.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2090 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Gluténmentes lisztkeverék
300 ml Növényi tej
25 g Friss élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Növényi margarin
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fekete bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a növényi tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd pihenni kb. 10 percet, míg habos lesz. Közben mérd ki a gluténmentes lisztet és a sót, majd olvaszd fel a margarint.

    A gluténmentes liszt másként viselkedik, mint a búzaliszt – használj kifejezetten kelt tésztához ajánlott lisztkeveréket.

    2

    A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt és a margarint. Gyúrd össze, amíg egy rugalmasabb, de kicsit lágyabb tésztát kapsz. Keleszd letakarva 1 órán át.

    A gluténmentes tészta nem lesz olyan rugalmas, mint a hagyományos – ne aggódj, ez természetes.

    3

    A finomra vágott vöröshagymát pirítsd meg egy kevés olajon, majd add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, és pirítsd készre. Ez lesz a tölteléked.

    A hagyma karamellizálása mélyebb ízt ad a tölteléknek – ne siesd el ezt a lépést.

    4

    A megkelt tésztát oszd nyolc részre, majd enyhén lisztezett felületen formázz ovális korongokat. Kanalazz a közepükre tölteléket, hajtsd félbe, és óvatosan nyomd le a széleket.

    A tészta ragacsos lehet – használj nedves kézt vagy sütőpapírt, hogy könnyebben dolgozhass vele.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra, majd süsd ki a batyukat oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára. Papírtörlőn csepegtesd le a felesleges olajat.

    Mindig ellenőrizd az olaj hőmérsékletét – így elkerülheted a túlzott olajfelszívódást vagy megégést.