Lihapiirakka hagymával töltve, aranybarnára sütve, tányéron tálalva

Lihapiirakka hagymával

A Lihapiirakka az egyik legismertebb finn töltött tésztaétel, amelyet eredetileg a munkásosztály tagjai fogyasztottak az 1900-as évek elején. A hagymás változat különösen elterjedt, mivel a karamellizált hagyma gazdagabbá és édesebbé teszi a húsos tölteléket, ezzel kiegyensúlyozva a sós ízvilágot. Technikai tanács: a hagymát alacsony lángon, türelmesen pirítsd meg – így mélyebb ízt kapsz, ami kiemeli a marhahús karakterét. A frissen sült tésztabatyuk kívül aranybarnák, belül puhák, és ahogy harapsz beléjük, a gőzölgő, illatos töltelék felszabadítja a pirult hagyma és fűszerek aromáját. Ez az étel kiváló választás gyors ebédnek vagy tartalmas vacsorának, különösen egy hideg napon. A hagymás változat különösen otthonos ízeket idéz – egy valódi komfortétel Finnországból.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
2 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut. Közben mérd ki a lisztet és a sót, valamint olvaszd fel a vajat.

    Az élesztős tej ne legyen forró, különben az élesztő nem fog működni – csak langyos legyen.

    2

    Keverd össze a lisztet, sót, élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd össze sima, rugalmas tésztává, majd takard le, és keleszd meleg helyen 1 órán át.

    A jól kidolgozott tészta nem ragad, és rugalmas tapintású – ha kell, adj hozzá kevés lisztet gyúrás közben.

    3

    A vöröshagymát aprítsd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a darált marhahúst, sózd, borsozd, és pirítsd meg, míg teljesen átsül.

    A hagymát lassan dinszteld, hogy édes, karamellizált ízt adjon a tölteléknek.

    4

    A megkelt tésztát oszd nyolc részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz bele tölteléket, hajtsd félbe, és jól nyomd össze a széleket.

    A szélét ujjbeggyel nedvesítsd be, hogy biztosan összeragadjon sütés közben.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra, majd süsd ki a tésztákat oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne süsd túl egyszerre sok darabot – a hőmérséklet visszaeshet, és a tészta megszívja magát zsírral.