Lihapiirakka ketchuppal töltve, aranybarnára sütve, darált húsos töltelékkel tálalva ketchupos tál mellett

Lihapiirakka ketchuppal

A Lihapiirakka egy hagyományos finn töltött tésztaétel, amelyet sokszor szaftos húsos töltelékkel kínálnak. A ketchup hozzáadása a töltelékhez egy modern, de népszerű ízesítés, főként fiatalok és street food rajongók körében. A ketchup édeskés-savanykás karaktere remekül harmonizál a fűszeres darált marhahússal. Technikai tanács: a ketchupot mindig a főzés végén add a töltelékhez, így nem karamellizálódik meg túlságosan és friss, pikáns marad az íze. A kívül aranybarna, belül puha tésztabatyuk minden harapása ízes és szaftos, amit a ketchup tovább fokoz. Tökéletes választás uzsonnára, ebédre vagy akár hidegen is piknikhez. Ez az egyszerű, mégis ízgazdag változat egy újabb bizonyítéka annak, hogyan lehet a hagyományos ételeket kreatívan újragondolni a modern ízlések szerint.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
2 ek. Ketchup
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Mérd ki a lisztet, sót, és olvaszd fel a vajat.

    Az élesztő akkor fut fel jól, ha a tej langyos – ne legyen túl forró vagy hideg.

    2

    A lisztet keverd el a sóval, add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává, majd takard le, és keleszd 1 órán át meleg helyen.

    A jól megkelt tészta duplájára nő és levegős tapintású – ne ugord át a kelesztést!

    3

    A finomra vágott vöröshagymát pirítsd meg kevés olajon, add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, és pirítsd készre. Végül keverd bele a ketchupot.

    A ketchupot a legvégén add hozzá, hogy ne karamellizálódjon meg túlságosan és ne veszítse el az ízét.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Nyújtsd oválisra, tegyél bele tölteléket, hajtsd félbe, és nyomd le jól a széleket.

    A tészta széleit enyhén vizezd be ujjbeggyel, így biztosan záródnak és nem nyílnak ki sütés közben.

    5

    Hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra, majd süsd oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára. Papírtörlőn csepegtesd le.

    A megfelelő olajhőmérséklet elengedhetetlen – túl hideg olajban zsíros lesz, túl forróban megég.