Lihapiirakka sajttal töltve, ropogós tésztában, frissen tálalva

Lihapiirakka sajttal töltve

A Lihapiirakka egy klasszikus finn étel, amelyet húsos töltelékkel és sajttal készítenek. Az étel könnyedén elkészíthető otthon, és az ízek jól passzolnak a ropogós tésztával. A finn konyhában a Lihapiirakka az egyik legnépszerűbb étel, amelyet gyakran tálalnak a családi vacsorákon. Az ételt gyakran készítik el másféle töltelékekkel is, mint például zöldségek vagy halak, de a sajtos változat mindig az egyik legkedveltebb.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
250 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
1 tk.
2 ek. Olívaolaj
300 g Darálthús (marha vagy sertés)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Reszelt sajt
1 db Tojás
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, és hagyd 5-10 percig pihenni, amíg felfut.

    A víznek ne legyen túl forró, ideális hőmérséklet körülbelül 37°C, így az élesztő hatékonyan felfut.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a felfutott élesztőt és az olívaolajat. Dagassz belőle sima, rugalmas tésztát.

    A tészta ne legyen túl ragacsos, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyebben formázható legyen.

    3

    Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül.

    A tésztát gyorsan megkelesztheted, ha egy enyhén meleg sütőbe helyezed, amit előzőleg 30-40°C-ra melegítettél.

    4

    Közben készítsd el a tölteléket: a hagymát és fokhagymát apróra vágva pirítsd meg egy serpenyőben, amíg üvegesek lesznek.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat. Csak addig pirítsd, amíg az illatok felszabadulnak.

    5

    Add hozzá a darált húst a hagymához, és pirítsd 10-15 percig, amíg a hús teljesen megpuhul és enyhén megpirul. Sózd, borsozd ízlés szerint.

    A darált húsnak egyenletesen meg kell pirulnia, hogy gazdag ízt adjon a tölteléknek.

    6

    Miután a hús elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Ha kihűlt, keverd bele a reszelt sajtot.

    A sajt a hús töltelékéhez való hozzáadása extra krémes textúrát ad, így az ízek jobban összeérnek.

    7

    Amikor a tészta megkelt, oszd fel 8-10 egyenlő darabra. Minden egyes darabot nyújts ki egy kis kör formájúra, majd tedd közepére egy adag húsos tölteléket.

    Ne tedd túl sok tölteléket, mert akkor nehezebb lesz összegöngyölíteni, és kifolyhat a sütés közben.

    8

    Zárd le a tésztát, formálj belőle kis batyukat, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A tészta széleit jól nyomkodd össze, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.

    9

    A tojást verd fel, és kend meg vele a tésztákat, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.

    A tojásréteg a batyukat szép fényesre és ropogósra süti.

    10

    Tálald a sülteket frissen, akár salátával vagy joghurttal.

    A batyuk nagyon jól passzolnak egy egyszerű zöldsalátával vagy friss joghurttal, ami hűsítően kiegészíti a fűszeres ízeket.