Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, és hagyd 5-10 percig pihenni, amíg felfut.
A víznek ne legyen túl forró, ideális hőmérséklet körülbelül 37°C, így az élesztő hatékonyan felfut.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a felfutott élesztőt és az olívaolajat. Dagassz belőle sima, rugalmas tésztát.
A tészta ne legyen túl ragacsos, ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet, hogy könnyebben formázható legyen.
Takard le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyd a tésztát kelni meleg helyen kb. 1 órán keresztül.
A tésztát gyorsan megkelesztheted, ha egy enyhén meleg sütőbe helyezed, amit előzőleg 30-40°C-ra melegítettél.
Közben készítsd el a tölteléket: a hagymát és fokhagymát apróra vágva pirítsd meg egy serpenyőben, amíg üvegesek lesznek.
A hagymát ne pirítsd túl, mert keserűvé válhat. Csak addig pirítsd, amíg az illatok felszabadulnak.
Add hozzá a darált húst a hagymához, és pirítsd 10-15 percig, amíg a hús teljesen megpuhul és enyhén megpirul. Sózd, borsozd ízlés szerint.
A darált húsnak egyenletesen meg kell pirulnia, hogy gazdag ízt adjon a tölteléknek.
Miután a hús elkészült, vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni. Ha kihűlt, keverd bele a reszelt sajtot.
A sajt a hús töltelékéhez való hozzáadása extra krémes textúrát ad, így az ízek jobban összeérnek.
Amikor a tészta megkelt, oszd fel 8-10 egyenlő darabra. Minden egyes darabot nyújts ki egy kis kör formájúra, majd tedd közepére egy adag húsos tölteléket.
Ne tedd túl sok tölteléket, mert akkor nehezebb lesz összegöngyölíteni, és kifolyhat a sütés közben.
Zárd le a tésztát, formálj belőle kis batyukat, és tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
A tészta széleit jól nyomkodd össze, hogy a töltelék ne szivárogjon ki sütés közben.
A tojást verd fel, és kend meg vele a tésztákat, majd süsd előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A tojásréteg a batyukat szép fényesre és ropogósra süti.
Tálald a sülteket frissen, akár salátával vagy joghurttal.
A batyuk nagyon jól passzolnak egy egyszerű zöldsalátával vagy friss joghurttal, ami hűsítően kiegészíti a fűszeres ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.