Lihapiirakka savanyú uborkával töltve, aranybarnára sütve, frissen tálalva

Lihapiirakka savanyú uborkával

A Lihapiirakka a finn konyha egyik legismertebb töltött tésztás étele, amelyet hagyományosan különféle húsos töltelékekkel kínálnak. A savanyú uborkával gazdagított változat frissítően pikáns ízt ad az ételnek, amely különösen népszerű lett az északi országokban. A savanyúság kontrasztja remekül ellensúlyozza a darált hús zsírosságát, így könnyedebb, frissebb összhatást ad. Technikai tanács: a savanyú uborkát mindig a töltelék végén keverd hozzá, hogy ne veszítse el roppanós állagát. Az aranybarnára sült tésztabatyuk belsejében így egy kellemesen szaftos, pikáns töltelék gőzölög. Ez az étel ideális gyors vacsorának, uzsonnának vagy akár piknikezéshez is. Minden falatjával az egyszerű, de karakteres skandináv házikosztot idézi fel – a savanyú uborka pedig egy különleges, harmonikus csavart ad hozzá.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2110 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
100 g Savanyú uborka
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd oldd fel benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni körülbelül 10 perc alatt. Ezalatt mérd ki a lisztet és a sót, majd olvaszd fel a vajat.

    Az élesztő felfutásához fontos, hogy a tej langyos legyen – ne forró!

    2

    A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Letakarva keleszd 1 órán át.

    A jól kidolgozott tészta sima és nem ragad – ha szükséges, egy kevés liszttel segíthetsz rajta gyúrás közben.

    3

    A finomra vágott vöröshagymát dinszteld meg kevés olajon, majd add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, és pirítsd készre. Vágd apróra a savanyú uborkát, és keverd hozzá a töltelékhez a legvégén.

    A savanyú uborka kellemesen pikánssá teszi a tölteléket – ne főzd vele sokáig, csak keverd bele a végén!

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 részre. Egyenként nyújtsd ovális formára, kanalazz a közepükre a húsos töltelékből, hajtsd félbe, és nyomd le a széleket.

    A tészta széleit enyhén nedvesítsd be, hogy jól összetapadjanak és ne nyíljanak szét sütés közben.

    5

    Egy mélyebb serpenyőben hevíts olajat 170°C-ra. Süsd ki a tésztákat oldalanként 2-3 perc alatt, míg aranybarna nem lesz. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – így az olaj hőmérséklete stabil marad, és a tészta nem ázik el.