Lihapiirakka sĂŒtƑben sĂŒtve, aranybarna tĂ©sztĂĄval, töltelĂ©kkel tĂĄlalva

Lihapiirakka sĂŒtƑben sĂŒtve

A Lihapiirakka sĂŒtƑben sĂŒtve egy kevĂ©sbĂ© zsĂ­ros, de ugyanolyan Ă­zletes vĂĄltozata a hagyomĂĄnyos finn batyuknak. Eredetileg bƑ olajban sĂŒtöttĂ©k, ĂĄm az egĂ©szsĂ©gtudatosabb vagy praktikusabb megközelĂ­tĂ©s ma egyre több hĂĄztartĂĄsban a sĂŒtƑben kĂ©szĂŒlƑ verziĂłt rĂ©szesĂ­ti elƑnyben. A sĂŒtĂ©s sorĂĄn a batyuk aranybarnĂĄra sĂŒlnek, kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl szaftos töltelĂ©kkel. Technikai tanĂĄcs: a sĂŒtĂ©s elƑtt alkalmazott tojĂĄsos kenĂ©s segĂ­t abban, hogy a tĂ©szta szĂ©p szĂ­nt Ă©s fĂ©nyt kapjon. A töltelĂ©k klasszikus, finoman fƱszerezett darĂĄlt hĂșs Ă©s hagyma kombinĂĄciĂłja, amely tökĂ©letesen passzol a könnyƱ, kelt tĂ©sztĂĄhoz. Ez a vĂĄltozat kĂŒlönösen ideĂĄlis azok szĂĄmĂĄra, akik kerĂŒlik a bƑ olajban sĂŒtĂ©st, de nem szeretnĂ©nek lemondani a finn Ă­zekrƑl. TökĂ©letes ebĂ©dre, uzsonnĂĄra vagy akĂĄr vendĂ©glĂĄtĂĄshoz is. A Lihapiirakka sĂŒtƑben sĂŒtve a tradicionĂĄlis Ă©rtĂ©keket Ă©s a modern konyhai technikĂĄkat egyesĂ­ti egy laktatĂł, otthonos fogĂĄsban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
2140 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Tej
⭕ 25 g Friss Ă©lesztƑ
⭕ 1 ek. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 50 g Vaj
⭕ 300 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 db TojĂĄs a kenĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, keverd el benne az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mĂ©rd ki a lisztet, a sĂłt, Ă©s olvaszd fel a vajat.

    Az Ă©lesztƑ akkor fut fel jĂłl, ha a tej langyos – ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg.

    2

    Keverd össze a lisztet, sĂłt, felfuttatott Ă©lesztƑt Ă©s az olvasztott vajat. GyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ, majd letakarva keleszd 1 ĂłrĂĄn ĂĄt meleg helyen.

    Ha meleg helyen keleszted a tĂ©sztĂĄt (pl. langyos sĂŒtƑben), gyorsabban megkel, de ne legyen forrĂł a környezet.

    3

    Egy serpenyƑben dinszteld meg az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, add hozzĂĄ a darĂĄlt hĂșst, sĂłzd, borsozd, Ă©s pirĂ­tsd teljesen kĂ©szre.

    A hĂșst közepes lĂĄngon pirĂ­tsd, hogy ne engedjen tĂșl sok levet – Ă­gy Ă­zesebb lesz a töltelĂ©k.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyenlƑ rĂ©szre. NyĂșjtsd ovĂĄlisra, kanalazz rĂĄ töltelĂ©ket, hajtsd fĂ©lbe, Ă©s nyomd le a szĂ©leket. Tedd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­ros tepsire.

    Ha tĂșl vastag a tĂ©szta, a közepĂ©n nem fog ĂĄtsĂŒlni – törekedj egyenletes vĂ©konysĂĄgra.

    5

    Kend meg a tĂ©sztĂĄk tetejĂ©t felvert tojĂĄssal, majd 180°C-ra elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben sĂŒsd Ƒket kb. 20-25 percig, amĂ­g aranybarnĂĄk nem lesznek.

    A tojĂĄsos kenĂ©s szĂ©p fĂ©nyt Ă©s arany szĂ­nt ad a tĂ©szta felĂŒletĂ©nek – ne hagyd ki!