Loukoumades narancshéjjal ízesítve, fánkocskák mézzel és porcukorral tálalva

Loukoumades narancshéjjal ízesítve

A loukoumades egy hagyományos görög édesség, amely az ókori idők óta népszerű. Az étel leginkább görög karneválokhoz és ünnepi rendezvényekhez kapcsolódik. A tészta puha, fánkocskákból áll, amelyeket forró olajban sütnek ki, majd mézzel és porcukorral ízesítenek. A narancshéj hozzáadásával egy friss, citrusos ízt kapunk, amely kiegészíti a desszert gazdag édességét. Az édesség nemcsak finom, hanem egy igazi görög hagyomány, amely a családi összejöveteleken is elterjedt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
1 csomag Élesztő
50 g Cukor
250 ml Meleg víz
1 db Narancshéj
0.5 tk.
1 tk. Vaníliás cukor
500 ml Növényi olaj (a sütéshez)
100 ml Méz
50 g Cukor (porcukor a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A meleg vízben oldjuk fel a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk pihenni 10-15 percig, hogy felfusson.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, sót és a reszelt narancshéjat.

    A narancshéj friss, citrusos íze különlegessé teszi a tésztát, érdemes friss narancsot használni.

    3

    Öntsük hozzá az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, majd keverjük össze alaposan. Amikor a tészta összeállt, takarjuk le és hagyjuk kelni 1 órán át meleg helyen.

    A tészta akkor lesz kész, amikor a térfogata duplájára nő.

    4

    Amíg a tészta kel, melegítsük fel az olajat egy mélyebb serpenyőben vagy fritőzben 170-180°C-ra.

    Ellenőrizhetjük a megfelelő olajhőmérsékletet, ha egy kis tésztát dobunk az olajba: ha az azonnal felfújódik és aranybarna lesz, akkor ideális a hőmérséklet.

    5

    A megkelt tésztát egy evőkanál segítségével formáljunk kis golyókká, és óvatosan helyezzük őket az olajba. Süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A golyókat folyamatosan forgasd az olajban, hogy egyenletesen süljenek.

    6

    A kész loukoumades-t szedd ki az olajból, és csepegtesd le papírtörlőn. Tálalás előtt locsold meg mézzel, és szórd meg porcukorral.

    A méz és porcukor kombinációja adja meg a hagyományos loukoumades édességét és finom ízét.