Luchi bengáli sült kenyér frissen sütve

Luchi - Bengáli sült kenyér

A luchi egy klasszikus bengáli sült kenyér, amelyet Indiában és Bangladesben is nagy szeretettel fogyasztanak. A különleges, levegős textúrája és enyhén ropogós külső rétege miatt kiválóan alkalmas mártások és fűszeres ételek tunkolására. Hagyományosan ünnepi alkalmakon vagy reggeliként szolgálják fel, gyakran ghível sütve, hogy gazdagabb ízt kapjon. A luchi a bengáli konyha egyik legismertebb kenyérfajtája, amely egyszerű elkészíthetősége és finom állaga miatt világszerte kedvelt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Fehér búzaliszt (Maida)
5 g
120 ml Víz
20 ml Ghí (tisztított vaj) vagy olaj
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A só egyenletes eloszlása érdekében alaposan keverd össze a liszttel.

    2

    Adj hozzá a ghít vagy olajat, és keverd el, hogy morzsás állagú legyen.

    A ghí vagy olaj segít abban, hogy a luchi ropogósabb legyen.

    3

    Fokozatosan add hozzá a vizet, miközben gyúrod a tésztát. Addig dolgozd, amíg sima és rugalmas lesz.

    Ne adj hozzá egyszerre sok vizet, mert a tészta ragacsos lesz. Inkább fokozatosan adagold, amíg el nem éred a megfelelő állagot.

    4

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés segít a gluténnak ellazulni, így a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    5

    Oszd a tésztát 10 egyenlő részre, majd formázz belőlük kis golyókat.

    A golyók egyenletes méretűek legyenek a szép végeredmény érdekében.

    6

    Nyújtsd ki a golyókat kb. 10 cm átmérőjű, vékony körlapokká.

    A luchi akkor lesz a legjobb, ha vékonyra nyújtod.

    7

    Melegíts fel bő olajat egy serpenyőben közepesen magas hőmérsékletre (kb. 180°C).

    Az olajnak elég melegnek kell lennie, hogy a luchi gyorsan felfúvódjon és ne szívjon magába túl sok olajat. Ha nem elég meleg az olaj, a luchi zsíros lesz.

    8

    Süsd a luchikat egyenként, 10-15 másodpercig az egyik oldalukon, majd fordítsd meg, és süsd még 10 másodpercig, amíg felfúvódik és aranybarna lesz.

    Ne süsd túl a luchikat, mert megkeményednek. A cél az, hogy aranybarnák és ropogósak legyenek.

    9

    Szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róla.

    Minél hamarabb szedd ki a papírtörlőre, annál kevésbé lesz olajos a luchi.

    10

    Tálald frissen, hagyományosan aloo sabzival (burgonyás curryvel) vagy édes mártásokkal.

    A luchit a legjobb frissen tálalni, mert akkor a legropogósabb.