Luchi mézzel tálalva, ropogós aranyszínű lepények mézes csorgatással

Luchi mézzel

Történeti háttér: A luchi egy tradicionális bengáli lepénykenyér, amelyet olajban sütnek, és általában sós ételek mellé fogyasztanak. A mézzel tálalt változata különösen ünnepi alkalmakra, reggelikre vagy édességként kedvelt. Érzelmi felvezetés: Képzeld el, ahogy a frissen sült luchik ropogós széllel, belül üregesre felfújva sorakoznak a tálon, és az aranyló méz lassan lecsorog rajtuk. Technikai tanács: A tökéletes luchi titka a jól kidolgozott, de nem túl lágy tészta és a megfelelő hőmérsékletű olaj. Ha a luchi nem fújódik fel, az általában a túl vastag tésztalap vagy a hideg olaj miatt van. Felhasználói élmény: Ez a fogás ideális könnyű desszertnek, de egy különleges reggeli vagy brunch részeként is megállja a helyét – főleg, ha valami édesre vágysz, ami mégis különlegesebb, mint a megszokott sütemények.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Finomliszt
2 ek. Olaj (a tésztába)
0.5 tk.
120 ml Langyos víz
500 ml Olaj a sütéshez
6 ek. Méz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a finomlisztet és a sót, majd add hozzá az olajat. Morzsold el a keveréket kézzel, míg egyenletes, enyhén morzsás állagú lesz.

    Az olajjal való előzetes elkeverés segít a luchi levegősebb, réteges állagának elérésében.

    2

    Fokozatosan adagold hozzá a langyos vizet, miközben kézzel gyúrod a tésztát. Dolgozd addig, míg sima, közepesen lágy, nem ragadós tésztát kapsz.

    A víz hőmérséklete kulcsfontosságú – a langyos víz segít a tészta rugalmasságában.

    3

    Takard le a tésztát konyharuhával, és pihentesd 30 percig szobahőmérsékleten. Ez segít a glutén fellazításában, így a luchi könnyebben felfújódik sütés közben.

    Ne hagyd kiszáradni a tésztát – takard le megfelelően vagy csomagold fóliába.

    4

    Oszd a tésztát 10 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd őket kör alakú, kb. 10 cm átmérőjű lapokká.

    Ne nyújtsd túl vékonyra, mert nem fog jól felfújódni sütés közben.

    5

    Forrósítsd fel az olajat mély serpenyőben 180°C-ra. Egyesével süsd ki a luchikat: tedd bele az olajba, és amikor elkezd felfújódni, fordíts rajta. Süsd aranyszínűre, majd szedd ki papírtörlőre.

    Az olaj hőmérséklete legyen stabil – ha túl forró, megéghet, ha túl hideg, nem fújódik fel!

    6

    A még meleg luchikat tálald mézzel megcsorgatva, vagy a mézet külön kis tálban kínáld mellé mártogatásra.

    A méz könnyebben csorog, ha előtte kissé meglangyosítod – így szebben bevonja a luchit.