Machboos marhahússal egy tálban, gazdag fűszeres rizzsel és sült hússal tálalva

Machboos marhahússal

A machboos az Öböl-menti országok, különösen Bahrein és Szaúd-Arábia egyik legnépszerűbb nemzeti étele, melyet gyakran hasonlítanak a biryanihoz vagy a piláfhoz. Az étel lényege a fűszeres alap, amelyet gyakran fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel és kurkumával ízesítenek. A hús (jelen esetben marhahús) lassú főzése révén az ízek mélyen átjárják a rizst, amely a végére szaftos, illatos és tökéletes állagú lesz. Technikai tipp: mindig jó minőségű basmati rizst használjunk, és ne felejtsük el előáztatni főzés előtt. Ahogy a machboos készül, a konyhát elárasztja a fűszerek gazdag illata, amely valódi utazásra visz a közel-keleti ízek világába. Ez az étel kiválóan alkalmas ünnepi alkalmakkor vagy hétvégi családi összejöveteleken. Variációként csirkével vagy bárányhússal is elkészíthető, és ha csípősebbre vágysz, tehetsz hozzá chilit is.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 1 óra 15 perc
Teljes 1 óra 40 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
600 g Marhahús (kockázott)
400 g Rizs (basmati)
2 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 db Friss paradicsom
2 ek. Paradicsompüré
0.5 tk. Fahéj
0.5 tk. Kardamom
0.25 tk. Szegfűszeg
0.5 tk. Kurkuma
1 tk. Kömény
1 tk. Feketebors
1 tk.
2 db Babérlevél
750 ml Zöldségleves alaplé
3 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át többször hideg vízben, majd áztasd be 20 percre. Ez segít eltávolítani a keményítőt, és biztosítja, hogy pergős legyen főzés után.

    Használj finom szűrőt az öblítéshez, és kezedben mozgasd meg, így gyorsabban tisztul.

    2

    Egy nagyobb edényben hevítsd fel az olajat, majd párold üvegesre a finomra vágott hagymát. Ezután add hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsd együtt 1-2 percig.

    Ne égesd meg a fokhagymát, mert keserű ízt adhat az ételnek – folyamatosan kevergesd!

    3

    Add hozzá a marhahúst és pirítsd meg minden oldalát, amíg barnulni nem kezd. Ez bezárja a hús rostjait, így szaftos marad.

    Ne zsúfold túl az edényt, ha szükséges, pirítsd két részletben a húst.

    4

    Keverd hozzá az apróra vágott paradicsomot, a paradicsompürét és az összes fűszert, valamint a babérlevelet. Pirítsd néhány percig, hogy a fűszerek aromája felszabaduljon.

    Ha túl sűrű a keverék, adj hozzá egy kevés alaplevet, hogy ne kapjon oda.

    5

    Öntsd fel az egészet az alaplével, majd fedd le és főzd kis lángon 45 percig, vagy amíg a hús megpuhul.

    Időnként ellenőrizd, hogy elég folyadék van-e az edényben, pótold, ha szükséges.

    6

    Ha a hús megpuhult, szűrd le a rizst, és add a ragus alaphoz. Óvatosan keverd össze, majd fedd le újra és főzd alacsony lángon 15-20 percig, míg a rizs megpuhul és az ízek összeérnek.

    Ne keverd túl gyakran, mert összetörheted a rizsszemeket – hagyd, hogy magától megpárolódjon.

    7

    Ha a rizs megfőtt, vedd le a tűzről és hagyd lefedve pihenni 10 percet. Ez segít, hogy az étel textúrája még jobb legyen.

    Tedd egy konyharuhát a fedő alá, így a gőz nem csapódik vissza a rizsre – pergősebb lesz.